• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Foto: SVT / Kerstin Stickler-Härnösands stift

Böndagshelg i Lillhärdal – helgdag på måndag

Publicerad

En gång om året har Lillhärdal i Härjedalen en alldeles egen helgdag och nu är det dags igen.

I samband med kyrkoårets Tacksägelsedag, som infaller i oktober, firar man sedan flera hundra år tillbaka böndagshelg i Lillhärdal. Det är en tilldragelse som har storhelgsstatus och det är helgdag även på måndagen, då skolan och lanthandeln har stängt och det är gudstjänst i kyrkan.

– Det är fantastiskt att man bevarar en gammal tradition på detta sätt. Jag tycker om när man håller fast vid gamla traditioner kopplade till den egna bygden, säger biskop Eva Nordung Byström till SVT.

Bra för sammanhållningen

Hon fortsätter:

– Jag tror det är bra både för sammanhållningens skull och för att bevara banden till och kunskapen om sin historia.  I Härjedalen är man bra på båda delarna tycker jag.

Böndagshelgen prioriteras

I Härjedalen är det, som på många andra ställen brist på både präster och kyrkomusiker men gudstjänsten på böndagsmåndagen i Lillhärdal prioriteras.

– Jag vet att kyrkans folk där är duktiga på att ställa upp i tid och otid. All heder åt dem, säger biskop Eva Nordung Byström.

Böndagshelg

Visa

Den här helgen firas i oktober varje år. På måndagen, efter helgen, är det helgdag i byn. Skolan och landhandeln är stängda och det är gudstjänst i kyrkan. Den här traditionen är från 1600-talet. En teori om varför man infört en extra helgdag – en frimåndag – är att pigor och drängar skulle få möjlighet att byta arbetsgivare mellan säsongerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer