Foto: Lillhärdal – skylt

Ljusmanifestation i Lillhärdal under böndagshelgen

Uppdaterad
Publicerad

I Lillhärdal planeras en ljusmanifestation för att protestera mot nedläggningen och försäljningen av äldreboendet Mobacka.

Lördag den 12 oktober – böndagshelgen – kommer man att tända marschaller runt om i byn och sedan samlas i centrum för att ”visa att vi är missnöjda med hur man behandlar dagens åldringar”, skriver man bland annat i ett pressmeddelande.

Det är vår helg

– Böndagshelgen är vår helg här i byn och därför väljer vi att ha ljusmanifestationen då, säger Mikaela Karlsson som driver lanthandeln.

Mikaela Karlsson

Hon berättar att det kommer att vara marschaller i hela byn, även på Nordanhå och i Sunnanå och i byarna runt Orrmosjön; Orrmo, Östansjö, Högen och Åsen.

”Trygghet från vaggan till graven”

– Dessutom kommer det att vara extra många marschaller på vägen upp till Mobacka, säger hon.

– Vi vill kunna leva och bo i Lillhärdal och känna trygghet från vaggan till graven.

Foto: SVT

Böndagshelgen

Den här helgen firas i oktober varje år. På måndagen, efter helgen, är det helgdag i byn. Skolan är stängd och det är gudstjänst i kyrkan. Den här traditionen är från 1600-talet. En teori om varför man infört en extra helgdag – en frimåndag – är att pigor och drängar skulle få möjlighet att byta arbetsgivare mellan säsongerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.