Början till slutet för Stornorrland?

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är ju högst tveksam till om det överhuvudtaget blir någon regionbildning i Norrland just nu.

Så säger Thomas Widenstjerna, statsvetare på Mittuniversitetet i Östersund.

Förra veckan kom beskedet – Jämtlands län lämnas utanför fortsatta diskussioner kring ett eventuellt Stornorrland. Ett besked som inte överraskade Thomas Widenstjerna, statsvetare på Mittuniversitetet. Det folkliga motståndet har varit för stort, menar han, och då går det inte att driva igenom det.

Men motståndet finns även på andra håll. 

Jämtland utanför Stornorrland

– Om vi tittar på de övriga tre Norrlandslänen så saknas det folklig förankring även där och det finns också en stor politisk oenighet i frågan så jag är tveksam, säger han.

Han är tveksam till om det kommer att bli en riksdagsmajoritet i frågan överhuvudtaget.

– Och sedan är jag också tveksam till om man kommer att våga driva igenom det. För det är ju inte direkt någon valvinnar-fråga heller, säger Thomas Widenstjerna.

Får medhåll av andra statsvetare

Samma sak säger andra statsvetare som SVT pratat med. Marie-Louise von Bergmann-Winberg, som också är kopplad till Mittuniversitetet, tror att förra veckans besked att Jämtland lämnas utanför är början till slutet för ett Stornorrland.

– Det blev en murbräcka i det bräckliga systemet, säger hon.

Liksom Thomas Widenstjerna pekar hon på bristen av folklig förankring.

– Det är ett beslut som kommer uppifrån och det går inte, säger hon.

Både hon och Thomas Widenstjerna pekar på hur regionfrågan till stor del handlat om en karta – och inte om hur en storregion ska fungera i praktiken. Båda har saknat information som rör exempelvis ekonomi, pendling och arbetsmarknad.

– Debatten har varit ganska tom skullle jag säga. Det har handlat väldigt mycket om kartritande och det har handlat väldigt lite om vad de här regionerna egentligen ska göra för någonting. På vilket sätt hade man tänkt att den finansiella situationen skulle lösas, säger Thomas Windestjerna och fortsätter: 

– Och jag tror att de flesta väljarna vill ha svar på de frågorna framförallt.

Frågan kan bli aktuell längre fram

Innebär det då att regionreformen kommer att hamna i malpåse helt och hållet? Nej, det tror ingen av statsvetarna.

– Jag tror inte att det kommer att bli ett Stornorrland här och nu men vad som händer sedan i framtiden vet varken jag eller någon annan. Jag tror att frågan kommer att återvända men det kommer inte ske under den här mandatperioden, säger Thomas Widenstjerna.

Men om det nu ändå blir ett Stornorrland med de tre län som är kvar och Jämtlands län blir utanför, vad kan det då betyda för Jämtland?

– Det går inte att svara på i nuläget men Jämtlands region kommer ju givetvis ha samarbete med övriga regioner vad gäller sjukvård och annat. Och den finansiella problematiken måste ju lösas för Jämtland lika väl som de övriga regionerna. Jämtland är ju inte ensam om att ha ekonomiska problem, säger Thomas Widenstjerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jämtland utanför Stornorrland

Mer i ämnet