Statsvetaren Thomas Widenstjerna.

Statsvetare: ”Jämtland blev katalysatorn”

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens besked om att slopat Stornorrland var inte förvånande och Jämtlands utträde torde ha påskyndat processen. Det menar statsvetaren vid Mittuniversitetet Thomas Widenstjerna.

På onsdagen kom alltså beskedet att det inte blir något Stornorrland ens utan Jämtland. För många ett väntat besked.

– Först och främst saknas det folklig förankring i den här frågan. Det är ett starkt motstånd mot det som uppfattas som centralisering. Det saknas stöd bland väljarna. Men sedan är det också en politisk problematik i det här, partierna är oeniga inom sig, säger statsvetare vid Mittuniversitetet Thomas Widenstjerna och fortsätter:

Jämtland utanför Stornorrland

– Det här är en fråga som löper genom partier och inte mellan partier och det gör att det är en ganska komplicerad fråga att ta ställning till. Och då är det ganska väntat att man säger nej och lägger frågan på is.

Tror frågan kommer igen

Men frågan kommer att återkomma, tror Widenstjerna. Det är inte säkert att det då kommer att handla om storregioner.

– Men det kommer att handla om någon form av förändring av ansvarsområden för vi har finansiella problem, vi har, som det upplevs, problem med samordning mellan olika landsting och liknande problematik. Så frågan kommer igen, säger statsvetare Thomas Widenstjerna

Spiken i kistan

Jämtland lyftes ur Stornorrlandsplanerna. Hur stor betydelse har det haft för att allt nu krackelerade?

– Jag tror inte att det har haft en jättestor betydelse för slutresultatet. Men däremot tror jag att det har gått snabbare på grund av det, alltså att folkopinonsinitiativet för att säga nej kom igång så snabbt blev en katalysator för att slå spiken i kistan på det här projektet,  säger Thomas Widenstjerna.

Är det här en seger för folkviljan?

– Ja det kan man se det som, eller att politikerna har varit för dåliga på att förklara vad innehållet i den här regionen egentligen skulle vara för någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jämtland utanför Stornorrland

Mer i ämnet