Brådska bakom Attefallsköpet

Uppdaterad
Publicerad

Det var ”synnerlig brådska” som gjorde att Östersundshem valde att inte göra någon offentlig upphandling när man beställde 100 Attefallshus för 67 miljoner kronor.

Flyktingsituationen i länet var akut och kommunen behövde snabbt få fram boenden. Det skriver nu Östersundshem i ett svar till Konkurrensverket. Verket har på eget initiativ inlett en granskning av inköpet på grund av affärens storlek.

Enligt lagen om offentlig upphandling måste större affärer annonseras ut och anbud tas in. Men det finns bestämmelser som medger undantag från det ordinarie upphandlingsförfarandet till exempel om det rör sig om ”synnerlig brådska”. Och det just det som Östersundshem hänvisar till i sitt svar.

Konkurrensverket har en rad frågor till Östersundshem om bolagets agerade under affären, om det till exempel vidtogs några åtgärder för att följa lagens krav på upphandling efter det mest akuta läget. ”Synnerlig brådska” upphör ju någon gång, sade Dick Moberg, jurist vid Konkurrensverket till SVT Jämtland när granskningen inleddes.

Vid den aktuella affären gjorde Östersundshem en direktupphandling av 100 Attefallshus, men utöver det hade – och har fortfarande – bostadsbolaget också option på ytterligare femtio hus.

– Skulle det ha blivit aktuellt att utlösa den optionen så skulle en ordinarie (offentlig) upphandling ha gjorts med annonsering, säger Daniel Kindberg, vd vid Östersundshem.

Men några fler boenden behövdes aldrig i och med att flyktingsströmmen mattades av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östersundshems köp av Attefallshus

Mer i ämnet