Brutus strax innan han fångades in. Foto: Polisen

Myskoxen Brutus äventyr i Bergs kommun är över – har fångats och flyttats av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade myskoxen Brutus äventyr har nu tagit slut. Idag fångade polisen in honom och flyttade honom till Myskoxcentrum i Härjedalen.

– Det var imorse vid klockan 9.15 som vi kom till Myrviken och där stod han, Brutus, mitt bland 20 kor, säger Mats Ericsson, hägnansvarig vid Myskoxcentrum i Tännäs.

Med hjälp av en bedövningspil sövdes Brutus och efter att ha tagit ett antal prover, bland annat blodprov, fraktades han ombord på en lastbil. Där han väcktes.

Myskoxen Brutus

Sedan transporterades Brutus vidare till Tännäs och Myskoxcentrum. Det hela gick lugnt till.

– När vi var framme och dörren öppnades så fnös han, som myskoxar gör och sprang sedan rakt ut in i hägnet, säger Mats Ericsson.

Karantänskrav

Tills vidare kommer Brutus att få tillbringa tiden i eget hägn, på grund av karantänskrav. Han kommer heller inte att få visas för allmänheten på sex månader. Detta enligt gällande regelverk.

Det var brandsommaren 2018 som Brutus försvann från fjället och vandrade ner till Vemdalen och Vemhån.

– Jag gissar att han hamnade i brandröken där i Vemhån och tappade orienteringen, säger Mats Ericsson.

Har skapat otrygghet

Senaste året har boende i Bergs kommun, där Brutus vandrat omkring, känt sig otrygga eftersom Brutus varit hyfsat oblyg och tagit sig in i trädgårdar och hagar.

Det har länge varit på tapeten att Brutus skulle flyttas, men det har inte blivit av eftersom ansvaret för honom fallit mellan olika institutioners stolar.

Men nu har det alltså hänt. Efter att polisen försökt skrämma bort myskoxen från området utan att lyckas har man till slut valt att flytta honom.

– Vi har befarat att han kan ställa till det och utgöra en fara för människor, säger August Knutsson, chef för Lokalpolisområde Jämtland Härjedalen.

Har tagit tid från polisen

Under det senaste året har fallet Brutus hamnat på polisens bord upprepade gånger och vid några tillfällen har polisen fått åka ut för att skrämma iväg honom. Operativt har det inte tagit så mycket resurser, menar August Knutsson, men det har sysselsatt polisen på annat sätt.

– Vi har samverkat en hel del med länsstyrelsen och diskuterat alternativ. På det sätt har det varit en del brydderi och en del tid som gått åt att utreda situationen. Men vi har haft bra dialog med andra myndigheter, säger August Knutsson.

Tillfaller hägnet

– Nu tillfaller myskoxen hägnet. Vi utgår från att den kommer trivas där, det blir nog bättre än att vara ute i annan bebyggelse, säger August Knutsson.

– Jag hade helst sett att Brutus kunnat komma tillbaka till fjället, men jag förstår att när han nu blivit närgången så behöver någonting göras. Sämsta alternativet hade ju varit att ta bort honom, säger Mats Ericsson.

Mot den bakgrunden är ändå ett nytt hem för Brutus i ett hägn på Myskoxcentrum den bästa lösningen, menar han.

Fakta – Brutus kärleksvandring

Sedan förra året – 2020 – har myskoxen Brutus skapat stor uppmärksamhet i media och bland boende i Bergs kommun där Brutus synts till.

Brutus har tillhört den enda svenska vilda flocken av myskoxar som rör sig i Härjedalen, men i jakt på en hona lämnade han flocken och gav sig ut på ett kärleksäventyr.

Han återvände dock aldrig till flocken. Vad det beror på är oklart, men potentiella förklaringar kan alltså vara att han inte hittade tillbaka till flocken i samband med skogsbränderna 2018, att flocken stött ut honom eller att fler besökare i området gjort att han inte vågat sig tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myskoxen Brutus

Mer i ämnet