Birger Ajax tycker att det är mycket vatten. Foto: SVT/Eva Danielsson

Byborna om vattenflödet: ”Det är helt sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen gick SMHI ut med en klass 3 varning för mycket höga flöden i Jämtland, närmare specifikt vid Ammerån. På måndagen var flödena fortsatt höga och väg 344 mellan Ammer och Överhammer avstängd.

Hanna och Theo Lundström som bor i Krokväg var på plats för att titta på det höga vattenflödet.

– Det är helt sjukt, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Hanna Lundström.

Vårfloden 2018

Birger Ajax som driver Ammeråns fiskecamp säger att han bara kan instämma och uppskattar vattenflödet till 350 kubikmeter per sekund jämfört med det normala flödet på 30 kubikmeter per sekund.

– Jag har aldrig sett så här mycket vatten under fritt flöde, säger han.

Kunde dansa på stranden förut

Enligt SMHI ska flödet i Ammerån kulminera under måndagen och tisdagen. SVT:s team åkte till platsen för att undersöka och möttes av att väg 344 mellan Ammer och Överhammer var avstängd.

– För bara några veckor sedan var vi här på stranden och dansade när de var majbrasa, men nu är det helt vattenfyllt, säger Hannah Lundström.

Hanna Lundström med familj. Foto: SVT/Eva Danielsson

Klass 3 varning

På måndagseftermiddagen meddelade också Hammerdal IF att de tvingas stänga in sitt bingo för första gången på 52 år.

Bingon har ställts in på grund av de höga vattenflödet. Foto: SVT/Björn B Schäfer

Men det är inte vara i Jämtland det råder höga flöden. I Norrbottens kustland varnar SMHI för extremt höga flöden, klass 3-nivå. Och i Västernorrland har en klass 2 varning rått i över en och en halv veckas tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018

Mer i ämnet