Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hela staben låter just nu flitens lampa lysa för att snickra ihop 7 000 skyddsvisir. Foto: SVT Jämtland

Byråkraternas tomteverkstad tillverkar egna visir

Uppdaterad
Publicerad

Staben på Vård- och omsorgsförvaltningen i Östersund har i dagarna fått en helt ny arbetsuppgift. Den går ut på att sätta ihop 7 000 provisoriska ansiktsvisir som ska användas av omsorgspersonalen.

Overheadapparaterna var en gång den stolta lungan inom svenska byråkratin. I dag är det annat när datorernas Powerpoint tagit över. Apparaterna står numera och dammar i förråden och inte minst ligger där också en ansenlig mängd av overheadfilm.

Ett skriande behov

Under kristider utmanas människans uppfinningsrikedom och det Vård- och omsorgsstaben nu göra svarar upp mot ett skriande behov.

– Det är brist på visir i hela världen. Därför är det här nödvändigt, säger Tommy Ceder, som annars ansvarar för förvaltningens digitalisering.

Att göra om overheadfilm till visir är något som började i USA. I Sverige tog man först tag i tillverkning i Södermanland. Där har de rent av satt ihop en manual om hur man ska göra i tillverkningen. Manualen sprids nu över landet.

Bättre än inget

Men så sent som den här veckan så uttryckte sig Arbetsmiljöverket skeptiskt till hanteringen. Vem ansvarar till exempel om någon blir sjuk trots att de använt de hemmasnickrade maskerna?

– Eftersom vi inte kan få fram riktiga visir så gör vi det här för att i alla fall ha något som bromsar smittspridningen. Det är ändå bättre än ingenting, menar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet