Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag hade så ont så jag kunde inte använda bussen” – cancerpatienterna Sten och Anna-Karin berättar om hur de drabbades av att nekas boende på patienthotellet. Foto: SVT

Cancersjuka nekades boende på patienthotellet Björken i Umeå

Publicerad

Sten Dahlin i Fagerdal och Anna-Karin i Östersund vädjade till regionen men fick inte bo nära sjukhuset i Umeå.

– Vi borde få bo tryggt när vi måste åka iväg på behandling – vi kan ju inte bo hemma, säger de.

Anna-Karin (som egentligen heter något annat) i Östersund blir fortfarande ledsen över hur hon blev bemött av regionens hotellbokare.

– Jag hade läkare som skrev att jag var medtagen och behövde bo på Björken nära sjukhuset, men det räckte inte. Man gruvar sig så hemskt ändå, att känna sig trygg där man tvingas övernatta borde vara en självklarhet. Vi har ju inget sjukhus i Östersund som klarar allt.

Betalade 12 000 själva

Anna-Karin klarade inte av att bo i rummet hon bokats in på nere i centrala Umeå.

– Jag var för dålig och rädd. Jag och min man valde att betala själva på Björken när jag fick cellgifter och sedan en stor svår operation. Det blev 12 000 kronor.

För ont för att åka buss

Cancersjuke Sten Dahlin i Fagerdal strålades och behövde bo i omgångar i Umeå. Han hade svåra smärtor och klarade inte av bussresorna.

– På sjukhuset i Umeå var de förvånade över Region Jämtland Härjedalens beslut att patienter inte kan välja att bo på Björken. Jag hade det väldigt jobbigt med smärta och hade velat bo på Björken.

Hör Sten Dahlin och Anna-Karin berätta om hur de drabbats i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer