Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Jämtland Härjedalen säger bland annat att allmänna medel ska värnas, som förklaring till varför länsbor nekas boende på det dyrare patienthotellet i Umeå. Foto: SVT

Regionen Jämtland Härjedalen om patienthotell: ”Vi ska lägga skattepengar på rätt saker”

Publicerad

Region Jämtland Härjedalen har upphandlat hotell i Umeå för länsbor som behöver övernatta vid vård och behandlingar i Umeå. Enligt regionen kostar rummen på hotellen i centrum cirka hälften av rummen på patienthotellet Björken.

Sjukvårdspolitikern, centerpartiets Tom Silverklo, hänvisar till tjänstemännen eftersom det är pågående upphandlingar. Ansvarig för hotellbokningarna, Martin Rosén, är upptagen men svarar i mejl att regionens policy är enkel:

Allmänna medel ska värnas. Regionen har upphandlat och skrivit avtal med flera hotell i Umeå centrum. Kraven på de hotellen är att det ska vara en bemannad reception dygnet runt och högst 200 meter till en busshållplats.

Sjuksköterska dygnet runt

Patienthotellet Björken ligger intill sjukhuset i Umeå och har en sjuksköterska dygnet runt som kan hjälpa till med omläggningar och annat. Det finns även terapilokaler och specialkost i restaurangen.

Enligt Martin Rosén kostar rummen på hotellen i centrum cirka häften av vad de kostar på Björken. Länsbor som behöver vård i Umeå kan få bo på Björken om de betalar själva eller om det finns speciella medicinska skäl. Men hotellen i centrum ska väljas i första hand.

Hotell Björken valde att inte vara med i upphandlingen enligt Martin Rosén. Detta tillbakavisar hotellchefen på Björken som menar att Region Jämtland Härjedalen ville upphandla hotellrum – inte patientrum.

Hör mer om Region Jämtland Härjedalens policy i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer