Foto: Så här fördelade sig rösterna i kommunvalet i Åre kommun.

Centerpartiet är största parti i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Stor ökning för Centerpartiet.

Centerpartiet ökade med 8,5 procent i Åre och Socialdemokraterna minskade med 8,9 procent i valet.

– Jag är fantastsikt glad, säger oppositionsrådet Daniel Danielsson (C). Vi har gjort en fantastisk valrörelse. Vi har varit ute bland folk, knackat dörr och jobbar med sociala medier.

Daniel Danielsson tror att löftet att arbeta för att hela kommunen ska leva har tilltalat väljarna. Centerpartiet fick 27,7 procent av rösterna, men Daniel Danielsson vill vänta med att kalla  sig kommunalråd.

– Första ska kryssen räknas, säger Danielsson.

Centerpartiet i Åre utesluter samarbete med Sverigedemokraterna.

– I övrigt är vi öppna , Alliianspartierna ligger förstås närmast till hands, säger Daniel Danielsson.

Västjämtlands väl fick var femte röst

Även Västjämtlands väl gjorde ett starkt val i Åre och ökade med 5,9 procent, de fick nästan var femte röst i kommunvalet och har ett väljarstöd på 19,1 procent. Moderaterna backade nästan fem procent och 11,4 procent av rösterna i Åre.

Blårödgrönallians straffas av väljarna

Efter valet 2014 bildade S, M och Miljöpartiet koalition för att styra kommunen. En allians som av årets valresultat att döma inte verkar ha tilltalat de socialdemokratiska och moderata väljarna, då stödet för dessa partiet sjunkit en hel del i årets valresultat. Stödet för Miljöpartiet är dock i stort sett oförändrat i årets val med 8,4 procent av rösterna och 2014 var siffran 8,3 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.