Hör Arkeologen Anders Hansson från Jamtli och projektledaren Peter Ladan berätta om planerna som stoppades – och de nya framtidsplanerna. Foto: Maria Harning, SVT

Döda Fallet i Ragunda ska bli geopark: ”Chanserna är väldigt goda”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget världsarv av Döda Fallet och Ragundadalen. Istället är fokus nu inställt på att få bilda en geopark – något som skulle kunna betyda mycket för området.

2013 och 2014 började Ragunda kommun och Jamtli arbeta för att Döda fallet skulle bli ett världsarv på Unescos lista. Men i april i år tog det stopp när Riksantikvarieämbetet sade nej. Sverige kommer inte att få några fler världsarv.

Nu har världsarvsprojektet i Ragunda bytt fokus. Målet är nu att bli en Geopark. Först en svensk sådan och sedan en av Unescos geoparker.

– Chanserna är väldigt goda, säger Jamtlis chefsarkeolog Anders Hansson.

I början på nästa år lämnas en ansökan in till SGU om att få bli svensk geopark.

– Senare kan vi ansöka om att få bli en av Unescos parker, berättar Peter Ladan, projektledare för geoparken.

Döda Fallet

Döda Fallet bildades när en fördämning brast natten den sjätte juni 1796 och hela Ragundasjön tömdes på några timmar.

Bakgrunden var att Magnus Huss fått uppdrag att bygga en fördämning och leda om vattnet i Indalsälven för att underlätta transporter på älven. I tre år pågick projektet innan den största naturkatastrofen i svensk historia var ett faktum.

Läs mer här på Döda fallets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.