Bra eller dåligt? Tyck till i chatten om förslaget på fyrverkeriförbud i Östersunds kommun. Foto: Jessica Gow/TT

Chatt: Vad tycker du om fyrverkeriförbud?

Uppdaterad
Publicerad

I centrala Östersund är det förbjudet att avfyra nyårsfyrverkerier utan tillstånd. Men i ett medborgarförslag föreslås nu att förbudet ska gälla hela Östersunds kommun. Vad tycker du om fyrverkeriförbud? Skriv i vår chatt!

Vad tycker du om fyrverkeriförbud?

Överblick

Pinnat inlägg

Frågan om fyrverkeriers vara eller icke vara har blivit allt mer aktualiserad de senaste åren. Vad tycker du? Bör de fortfarande tillåtas eller ska man förbjuda dem helt? Eller har du någon annan lösning, som gör att fyrverkerier kan skjutas samtidigt som man skonar djur och natur onödigt lidande?
Tyck till här i chatten!

Tack till alla som delat med er av era tankar kring ett eventuellt fyrverkeriförbud. Nu stänger vi chatten för denna gång.

Har ni tips på nyheter eller perspektiv som ni tycker att SVT borde titta närmare på? Tveka inte att höra av er till jamtland@svt.se.

Carola Norman • Tycker att det skulle förbjudas för länge sedan! Skrämmer våra kära husdjur, bidrar till skräp och miljöförstöring, kropps skador och bränna pengar på skit! Finns ljus shower, and vänd det istället!

Gunvor • Bör förbjudas i hela landet.

Lasse • Helt rätt med förbud

Patrik • Självklart skall Fyrverkerier få finnas kvar och användas. Krut har använts i tusen år, men sen sociala medier kommit så är allt och alla rädda numera. Det skrämmer inte vilda djur mer än vad skoteråkare eller nnat folk som rör sig i naturen, och att det skulle vara till stor skada för miljön är bara trams. Det har väldigt liten miljöpåverkan!

Uhu • Det mesta vi människor gör har i princip påverkan på djur och deras hälsa på något sätt. Om vi ska vara konsekventa med saker som faktiskt påverkar djur negativt så förbjud då även all plast i samhället, viltstängsel, gatuljus, vatten- och vindkraft, hyggesbruk m.m.

Förresten förbjud allt för säkerhets skull, det blir bäst så. Då riskerar ingen att göra något som kan riskera skada djur eller kränka någon annan.

Hur kan ni vara så oförmogna att se detta från mer än ett håll? • Människor som använder fyrverkerier brukar anklagas för att vara själviska. Ok, låt oss då se det så här: Det finns människor som ser fyrverkerier som det bästa livet har att erbjuda. Ska de inte få ha roligt EN ENDA DAG om året när ni andra kan hålla på med era hobbyer nästan precis när ni vill? Undrar just vem det är som egentligen är självisk här...

Kristina Persson • Förbjud alla fyrverkerier!

Lenaagneta • Det finns ju fyrverkerier som inte smäller med bara stjärnor. Allt annat ska totalförbjudas och vara straffbart.

Ulan • Stoppa fyrverkerierna, djur kan få men för livet, viktigt att det ska gälla inte bara i stadsplanerat område.
Det finns ju dom som skjuter raketer av anledningen att skrämma just hundar och reta grannar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.