Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reine Barkered menar att man tagit beslut på felaktiga grunder. Hör hans resonemang om varför de vill överklaga beslutet. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Åre bergscyklister vill överklaga beslutet i Vålådalen

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Åre Bergscyklister är inte nöjd med de nya reglerna i Vålådalen som innebär cyklingsförbud i stora delar av området. Därför överväger nu föreningen överklaga beslutet.

– Det är konstiga prioriteringar om var man får cykla och inte, säger Reine Barkered från Åre bergscyklister (som också är kommunpolitiker i Åre för Västjämtlands väl).

Hör Reine Barkered varför han tycker att beslutet är dåligt.

Cykling kommer att vara tillåtet längs väg och längs särskilt markerade leder i den aktiva och högaktiva zonen. I den lågaktiva zonen blir det förbud mot cykling.

Längs den populära sträckan Grönvallen-Issjödalen-Pyramiderna kommer cykling endast att tillåtas 15 juli – 31 augusti, samma tid är det tillåtet att cykla mellan Tjallingen och Gåsåns vindskydd. Längst in i Issjödalen finns redan nu ett påbud om att leda cykeln över ett blött parti, vilket även kommer att fortsätta gälla. Utanför leder kommer det att vara tillåtet att cykla på väl snötäckt mark mellan 1 oktober och 19 april.

Längre bort från vägar och infrastruktur skapas lågaktiv zon – här råder cykelförbud och finns inga skoterleder.

Den största delen av reservatet kallas orörd zon, där finns inga leder och besökare väntas kunna klara sig själva.

Vi – SVT Jämtland har sökt företrädare för de samebyar som berörs av måndagens beslut, men inte fått några kommentarer från dessa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.