Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annelie Johansson, chef för områdesskydd på länsstyrelsen presenterade under måndagen fler förändringar i de regler som gäller för hur besökare kan nyttja Vålådalens naturreservat. Foto: Marie Selander/SVT

Vålådalens naturreservat får fyra zoner – här är reglerna som gäller i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har fattat beslut om vilka regler som ska gälla i Vålådalens naturreservat. Naturreservatet delas in i olika zoner.

Att naturreservatet blivit ett populärt besöksmål har lett till stort slitage på naturen. Mellan 2014 och 2018 femdubblades antalet besökare i naturreservatet och besökstrycket har varit så högt att naturen fått skador. Därför har Länsstyrelsen fattat beslut om nya regler för området.

Reservatet delas in i zoner

Området delas in i fyra zoner med olika regler. Ungefär 17 procent av området kommer att utgöras av en högaktiv och aktiv zon.

Vålådalens naturreservat

Den högaktiva zonen blir området närmast Nulltjärn, Vallbo och Vålådalen.

Aktiv zon är områden som ligger inom dagstursavstånd från väg. Här kommer besökare att styras till leder och det finns rastplatser, dass och fjällstugor.

De nya reglerna börjar gälla redan från och med att de presenterats idag, måndagen 15 maj. Men det är meningen att skyltning och informationsinsatser ska genomföras innan sommarsäsongen i området drar i gång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När filmer från Blanktjärnarna i Vålådalen blev virala på sociala medier fick det konsekvenser för naturen och skapade en intressekonflikt i området. I videon förklarar vi hur. Foto: Privat

Nya reglerna för cyklister och vandrare:

Det här gäller för cykling

Cykling kommer att vara tillåtet längs väg och längs särskilt markerade leder i den aktiva och högaktiva zonen. I den lågaktiva zonen blir det förbud mot cykling.

Längs den populära sträckan Grönvallen-Issjödalen-Pyramiderna kommer cykling endast att tillåtas 15 juli – 31 augusti, samma tid är det tillåtet att cykla mellan Tjallingen och Gåsåns vindskydd. Längst in i Issjödalen finns redan nu ett påbud om att leda cykeln över ett blött parti, vilket även kommer att fortsätta gälla. Utanför leder kommer det att vara tillåtet att cykla på väl snötäckt mark mellan 1 oktober och 19 april.

Längre bort från vägar och infrastruktur skapas lågaktiv zon – här råder cykelförbud och finns inga skoterleder.

Den största delen av reservatet kallas orörd zon, där finns inga leder och besökare väntas kunna klara sig själva.

Tältningsförbud och beträdnadsförbud

Inom fyra områden i reservatet blir det förbjudet att tälta och att övernatta i vindskydd och liknande. Det kommer också att finnas restriktionsområden i Vålådalens naturreservat, vid till exempel Blanktjärnarna permanentas beträdnadsförbudet, vilket innebär att det även i framtiden är förbjudet att bada eller färdas med vattenfarkost på tjärnarna.

Ridning kommer att vara tillåtet, men i den högaktiva zonen hänvisas ryttarna till särskilt markerade leder. Längs söderut i Issjödalen där marken bedöms som extra känslig råder förbud och hästar och ryttare får ta en annan väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vålådalens naturreservat

Mer i ämnet