Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sander Vanstraelen från Belgien har vandrat den så kallade Vålådalsfyrkanten med en avstickare till Gåsenstugan. Han tyckte inte reglerna om zonering gjorde någon skillnad för honom. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Första sommaren med nya regler i Vålådalen – få frågor från gäster

Publicerad

I våras infördes så kallad zonering i Vålådalen, vilket innebär ett för Jämtland helt nytt regelverk för att vistas i naturen. På Naturum i Vålådalen jobbar Ola Fransson bland annat med att informera besökare om vad som gäller när man besöker reservatet. Han berättar att han fått färre frågor än väntat om de nya reglerna.

”Nej” svarar Ola Fransson på frågan om det känns som att besökare i Vålådalens naturreservat har koll på vilka regler som gäller efter att länsstyrelsen i våras införde så kallad zonering. Det innebär att olika regler gäller för vad som är tillåtet, beroende på var i reservatet man befinner sig. Syftet med reglerna är att bevara naturen.

– Speciellt intresserade har hört av sig via telefon och undrat över hur det funkar i reservatet, annars har jag inte märkt av så mycket faktiskt, säger Ola Fransson som är föreståndare för Naturum i Vålådalen.

Lugnare än väntat

Ola Fransson upplever besökstrycket som lugnare än de senaste somrarna och jämför med hur det var 2019. Men samtidigt förväntade han sig att han skulle möta många med frågor om hur den nya zonindelningen fungerar i reservatet.

– Jag förberedde mig på en stor anstormning eftersom det ju var debatt och diskussioner, men det är inte så många som har hört av sig, säger Ola Fransson.

”Lade inte märke till några skyltar”

Sander Vanstraelen från Belgien har under fem dagar vandrat Vålådalsfyrkanten. En rejäl vandring på över fem mil från Vålådalen via Stensdalsstugan, Vålåstugan och Lunndörrsstugan. Därtill gjorde han en avstickare till Gåsen också.

– Jag såg inga skyltar vid stugorna, jag bara använde sunt förnuft som jag alltid gör, säger Sander Vanstraelen.

I inslaget berättar Sander Vanstraelen mer om sin tuffa vandring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.