De nya föreskrifterna för Vålådalens naturreservat har överklagats till regeringen. Foto: SVT

Beslut om Vålådalen överklagas till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

De nya föreskrifterna för Vålådalens naturreservat kommer att landa på regeringens bord. Det står klart sedan tiden för överklagande har gått ut.

Eftersom allt fler besökare kommer till Vålådalens naturreservat har Länsstyrelsen i Jämtland beslutat om nya regler för reservatet. Regler som styr var besökarna får vara, och vad man får göra.

De nya reglerna infördes i mitten av maj.

Vålådalens naturreservat

Samebyarna Tåssåsen och Handölsdalen, som är de samebyar som har verksamhet inom reservatet, har överklagat. De vill i första hand att beslutet upphävs eftersom samebyarna inte haft tillräckligt inflytande på beslutet. I andra hand vill de att regeringen ändrar länsstyrelsens beslut så att samebyarnas rättigheter till marken i reservatet framgår av syftet.

Även Åre kommun har överklagat beslutet. De önskar mer tid för att utveckla sin talan, men det rör motiveringarna till föreskrifterna och vilka underlag de bygger på.

Även ett antal privatpersoner har överklagat beslutet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När filmer från Blanktjärnarna i Vålådalen blev virala på sociala medier fick det konsekvenser för naturen och skapade en intressekonflikt i området. I videon förklarar vi hur. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vålådalens naturreservat

Mer i ämnet