Planerade Dähliebyn ifrågasatt

Uppdaterad
Publicerad
Under tisdagen blev det klart att den så kallade Dähliebyn i Åre får nya ägare. Ett projekt som genom åren mött en hel del motstånd – inte minst ur miljöpespektiv.

Sedan 2011 har Björn Dählie drivit ett stort byggprojekt i området Ullådalen/Rödkullen i Åre kommun. Planerna har varit att bygga ett helt nytt bycentrum med tusentals nya bäddar.

Under tisdagen blev det klart att Dählie nu säljer hela projektet. De nya ägarna är Östersundshems vd Daniel Kindberg och den forne NHL-stjärnan Markus Näslund. På en presskonferens berättade de att de nu kommer att driva projektet vidare.

Men projektet har motståndare. Miljöpartiet i Åre kommun har länge ansett att det planerade byggprojektet i Rödkullen/Ullådalen borde stoppas. Även Naturskyddsföreningen driver den linjen med hänvisning till att tusentals nya bäddar kommer att få en alldeles för stor påverkan på ett känsligt naturområde.

Projektägarna oroas inte

De nya projektägarna hyser däremot stor tilltro till att projektet får godkänt.

– Jag känner stor tillförsikt, säger Daniel Kindberg.

Projektet ligger både på kommunens och länsstyrelsens bord. Och där inväntar man bland annat en miljökonsekvensbeskrivning.

Är ni inte oroliga över att ni inte får godkänt?

– Den oron och risken har vi tagit med i värderingarna men vi hoppas och tror att vi ska hitta en bra väg framåt i dialog med Åre kommun, säger Markus Näslund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer