Danielians hemma i Ånge igen

Uppdaterad
Publicerad

ÅNGE/JEREVAN Kramkalaset började redan på Arlanda och fortsatte i Ånge på lördagen när familjen Danielians kom hem på riktigt. Flera hundra ångebor mötte upp med kramar och tårar.

Susanna Danielians ska nu börja jobba på ICA. Pojkarna går tillbaka till skolan, kompisarna, fotbollen, vardagen.

– Allt ska bli som vanligt. Det har varit en jobbig tid men nu är det över, säger Susanna Danielian.

Hon och övriga familjen fick ta emot hundratals kramar på Ånge IP. De fick också ta emot ett litet startkapital, de pengar som blivit över efter insamlingen till stöd för familjen.

– Vi har fått stöd från hela landet, det har varit fantastiskt. berättar Maria Österlund.

På fredagen landade den tidigare utvisade flyktingfamiljen Danielian åter på svensk mark. Familjen togs emot med glädje, kramar och tårar från en liten välkomstdelegation på Arlanda.

– En fantastisk känsla. Den bästa dagen i mitt liv, säger Haik Danielian, son i familjen.

Familjen som kom till Sverige från Armenien i början av 90-talet hade under ett flertal år bott och rotat sig i Ånge när de en dag strax före jul hämtades av polis och utvisades till Armenien – ett land där barnen i familjen aldrig varit.

Men utvisningsbeslutet har nu upphävts, och vid 15-tiden på fredagen landade planet från Ukrainas huvudstad Kiev med familjen Danielian ombord på Arlanda flygplats.

SVT: När fick ni reda på att ni kunde resa tillbaka till Sverige?

– I torsdags fick vi arbetstillståndskorten. Sen ordnade de biljetter åt oss, berättar Haik Danielian.

– Vi är jätteglada. Det känns otroligt skönt att komma tillbaka. Att komma hem, säger Susanna Danielian, mamma i familjen.

– Nu ska vi raka vägen hem till Ånge igen. Hem till vännerna, hem till fotbollslaget, säger Haik.

Nyckeln till dramats upplösning är ett löfte om ett fast jobb till mamma Susanna – en anställning på en av livsmedelsbutikerna i Ånge som tryggar familjens framtid, på flera sätt.

– Jag är mycket överraskad över engagemanget bland invånarna i Ånge. Jag trodde inte att det fanns ett sådant engagemang. Allt ungdomarna gjort...det är fantastiskt, säger Pär Ferdinandsen i aktionsgruppen för familjen Danielian.

På lördag kl 15 hålls ett välkomstarrangemang på Ånge idrottsplats för familjen Danielians.

Patric Sellén / Pierre Ragnehag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.