Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför genomfördes ingen förstudie redan från början? Och vad innebär den ökade kostnaden för konsumenterna? Här svarar tekniska nämndens ordförande Magnus Rönnerfjäll (C) om vattenverket i Östersund. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Därför har prislappen för vattenverket i Östersund skenat – påbörjades utan ordentlig förstudie

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för det nya vattenverket i Östersund har ökat kraftigt – mer än dubblerats. En anledning är att man i ett första läge aldrig gjorde en ordentlig förstudie.

– Det hade varit önskvärt att man hade gjort förstudien först, säger Magnus Rönnerfjäll (C), ordförande i tekniska nämnden.

Enligt tjänstemannaförslaget kommer prislappen för det nya vattenverket att landa på 1,7 miljarder kronor. Det är mer än en fördubbling jämfört med den budget som klubbades i kommunfullmäktige 2020 och som då låg på 742 miljoner kronor.

Byggde budget på grova kalkyler

Enligt kommunen beror kostnadsökningen bland annat på hög inflation men det finns även andra anledningar.

När budgeten togs 2020 gjordes exempelvis aldrig någon förstudie. I videon ovan förklarar Magnus Rönnerfjäll varför det inte skedde.

Dyrare men mindre

Samtidigt som prislappen skenat och nu är uppe i 1,7 miljarder kronor så har projektet ändå krympts. Anledningen är att det ursprungliga förslaget skulle ha blivit ännu dyrare – hela 2,7 miljarder kronor.

I ursprungliga planen fanns förslaget om att även ha en råvattenstation i Odensala. Nu är förslaget att man väljer ett råvattenintag för att hålla nere kostnaderna.

Snart på politikernas bord

Snart ska tjänsteförslaget upp för politiskt beslut. Först ut är tekniska nämnden nästa vecka och därefter fortsätter det till kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.