Per Roslund och Ulf Wallberg har engagerat sig i den grupp som vill rädda träbjörnen i Sveg. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

De slåss mot klockan för att rädda Svegsbjörnen

Publicerad

Träbjörnen i Sveg kommer att räddas kvar. Det är man övertygade om inom den förening som bildats för att rädda björnen. Men kommunen vill ha klara besked till årsskiftet.

Härjedalens kommun har avsatt en halv miljon för att riva björnen. De pengarna får den förening som näringslivet bildat – under förutsättning att Björnenföreningen kan presentera ett trovärdigt förslag på hur björnen kan säkras.

Björnen är i dåligt skick och huvudet stöttats numera upp med byggställningar, så att kolossen inte ska rasa.

– Vi har haft konsulter här som tittat på den och det här är ingen omöjlighet att få till, säger Ulf Wallberg i Björnengruppen.

Konsulterna har inte kommit med sina rapporter än, men de vet redan att överdelen på björnen måste säkras mot läckage och konstruktionen kring huvudet måste bli stabilare.

– Det vore väldigt tråkigt om björnen försvann. Den har blivit ett landmärke och flera företag använder den i sin marknadsföring, säger Per Roslund som också sitter med i Björnengruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.