Träbjörnen i Sveg är nu ett steg närmare fortsatt liv

Uppdaterad
Publicerad

Träbjörnen i Sveg riskerar att tappa hakan och har därför fått ett hakstöd och extra täcke. Samtidigt har marken runt om har spärrats av. Experter har dömt ut konstruktionen och sagt att den bör rivas, men flera krafter vill rädda björnen – och nu får de chansen.

Att riva björnen bedöms kosta 550 000 kronor, men nu har kommunstyrelsen i stället bestämt att dessa pengar ska gå till en av de intressenter som vill rädda björnen.

Därför erbjuds Svegs företagar- och utvecklingsgrupp att ta över björnen och fastigheten till en kostnad av 35 000 kronor. Samtidigt väljer kommunen att medfinansiera operationen med 550 000 kronor – samma summa som rivningen skulle kosta.

– De vill ta över, restaurera och ha ett projekt på platsen med informationspunkt för hela Härjedalen. Men de behöver ha fler intressenter och slantar för att kunna rusta och göra vid platsen, säger kommunstyrelsens ordförande Lars-Gunnar Nordlander (S).

Historien om träbjörnen i Sveg:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.