Regionrådet Ann-Marie Johansson(S) tycker att utvecklingen är beklaglig. Foto: SVT

”Det är anmärkningsvärt”

Uppdaterad
Publicerad

– Centerpartiet kräver att den fattigaste regionen ska lämnas utanför och det är anmärkningsvärt, säger Ann-Marie Johansson (S) regionråd i Jämtland/Härjedalen.

Beskedet att Jämtlands län nu lämnas utanför fortsatta diskussioner om ett eventuellt Stornorrland har väckt reaktioner. SVT ringde upp länets tre regionråd för att höra vad de säger.

Ann-Marie Johansson (S) menar att det är beklagligt men poängterar att det inte är klart än.

Jämtland utanför Stornorrland

– Det är en del i de förhandlingar som pågår, säger hon.

Hon är djupt besviken på Centerpartiet som varit drivande i frågan om att låta Jämtland stå utanför.

– Om det här nu blir resultatet i slutändan så förväntar jag mig att regeringen tar ansvar och stöttar oss så att vi kan klara av våra åtaganden gentemot våra medborgare även i fortsättningen, säger hon.

Finns många frågor

Hennes partikollega Robert Uitto (S) pekar på att han inte fått dagens nyhet bekräftat än av civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Jag har nåtts av detta via media så jag vill givetvis höra det av Ardalan Shekarabi direkt, men om det stämmer då blir jag förvånad över att regeringen väljer att lämna Jämtland utanför, säger han.

Även han pekar på att Jämtland isåfall kommer att behöva extra stöd från regeringen .

– I form av exempelvis statsbidrag till vår sjukvård, hur ska det se ut? Hur ska anslag till vägar, bredband, kultur, infrastruktur och så vidare fungera när vi lämnas utanför den stora regionen. Det är frågor som vi behöver få svar på isåfall.

Men inom andra partier är man desto gladare över dagens nyhet.

Andra är positiva

– Det är positivt tycker jag, säger Christer Siwertsson (M).

Han anser på att det ger länet ett lugn för stunden men samtidigt finns risken, som han ser det, att länet ändå kommer tvingas in i en storregionen så småningom.

– De som inte har gjort det här frivilligt 2019 ska ju anslutas 2023 får då är det en lag som träder i kraft, säger han och fortsätter:

– Så helst hade ju jag sett att hela regionreformen hamnade i byrålådan.

Per Åsling är centerpartistiskt riksdagsledamot och han är mycket nöjd över att regeringen nu väljer att  lämna Jämtland utanför.

– En stark lokal opinion mot en storregion har gett resultat, säger han.

Men bland regionpolitikerna har ju majoriteten varit för en sammanslagning?

– Ja men opinionen har varit tydlig. I Jämtland är man emot att tvingas in i en storregion och för oss är det viktigt att det är ett underifrånperspektiv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jämtland utanför Stornorrland

Mer i ämnet