Foto: SVT

”Det är fortfarande otryggt”

Uppdaterad
Publicerad

I våras berättade vi hur kvinnor som bodde på asylboenden kände sig utsatta och trakasserade. Sedan dess har det blivit bättre men polisen är ändå kritisk och menar att mycket återstår att göra.

I våras hade SVT nyheter Jämtland en serie reportage om kvinnors situation på asylboenden. Vi kunde bland annat berätta hur kvinnor stängde in sig på rummet då de kände sig ifrågasatta och uttittade.

Flera reagerade starkt på inslagen, en av dem var polisområdeschefen i Jämtland, Stephen Jerand, som då sa att Sverige svek kvinnorna.

Du sade det då, vad säger du nu?

– Jag står fast vi det faktiskt. Mycket har hänt, det har blivit lugnare men det finns mycket kvar att göra, säger han när vi träffar honom på hans kontor på polishuset i Östersund.

Enligt honom gör polisen numera färre utryckningar till asylboenden. Men det betyder inte att allt numera är frid och fröjd.

– Det finns boenden som är trygga, som fungerar väl. Men så finns det boenden som är otrygga, säger han.

Kvinna misshandlad

Något som också blev tydligt när SVT nu åter igen varit ute på boenden för att höra med de boende hur det är. Under några dagar besökte vi några boenden och ganska snabbt träffade vi en kvinna som hade misshandlats av sin man och en annan kvinna som stängde in sig på sitt rum då hon hela tiden blev ifrågasatt av andra som bor där.

Polisen ska ju skydda dessa kvinnor, klarar ni av det?

– Jag är tveksam faktiskt, säger Stephen Jerand.

Han pekar på att det brukar vara stora svårigheter att reda ut vad som hänt när kommer ut till ett boende. Det är inte alltid vittnen vill ställa upp och det är inte alltid kvinnorna vill berätta.

– Sedan har vi en läxa att lära själva också när det kommer till hedersrelaterat våld. Vi har en del att lära så att vi kan se och förstå tecknen, säger han.

Flera insatser krävs

Men Stephen Jerand är inte enbart kritisk mot sin egen organisation. Han menar även att andra myndigheter och aktörer kring de asylsökande kunde bli bättre.

– Jag kan tycka att man borde kunna ställa någon form av krav på de som driver boendena. Inte minst kunskap om när det gäller hedersrelaterat våld. Det kravet finns inte i dag och det tycker jag är konstigt.

I dag genomför Migrationsverket lokalt i Jämtlands län en informationsinsats. De är ute på alla asylboenden och informerar de boende om jämlikhet och jämställdhet.

Migrationsverket har även sagt att man ska införa så kallade trygghetsboenden men det har inte införts än utan ska bli här under hösten. Totalt kommer det handla om cirka 45 platser. Fast Stephen Jerand tycker att man borde kunna göra mer.

– Det handlar inte bara om att ta emot, tyngden är att ta omhand, och där tycker jag inte vi når ända fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter flykten

Mer i ämnet