Joakim Halvarsson, Storsjöbadet

Så ska Storsjöbadet minska risken för sexuella ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen utsattes en kvinna och två flickor för sexuellt ofredande av en grupp unga killar på Storsjöbadet i Östersund. Att killarna inte avvisades var en miss enligt Storsjöbadet. Personalen kommer nu att prata igenom hur de ska göra i framtiden.

– Vi har en rutin, vi kommer skärpa den utifrån att det är en ny situation, säger Joakim Halvarsson enhetschef på Storsjöbadet.

Storsjöbadet skärper nu sina rutiner efter händelserna under förra helgen. Det var flera yngre killar som varken pratade svenska eller engelska som pekades ut och badvakter ska ha försökt kommunicera med killarna men att de inte avvisades var alltså en miss enligt Storsjöbadet.
– Vi borde också ha frågat de utsatta om vi skulle hjälpa till att göra en polisanmälan.

Läs också: Ministern: ”Stärk sexualundervisningen”

– Jag kommer samla personalen och prata om hur vi gör rent praktiskt. De som kommer till oss ska känna sig trygga, säger Joakim Halvarsson enhetschef på Storsjöbadet, säger Joakim Halvarsson.

Kan badgästerna känna sig säkra nu?

– Ja, det tycker jag. Efter den här händelsen är vi mer på tårna. Vi jobbar alltid aktivt när det är något vi får reda på. Men vi är också utelämnade till att badgästerna kommer till oss om de känner sig otrygga eller om de råkat ut för något. Det är först då vi kan agera resolut.

Följde efter tjejer

Även i höstas var det en mindre incident när yngre killar som inte kunde varken svenska eller engelska följde efter tjejer på badet. Och det har även tidigare förekommit att tjejer trakasserats på badet av killar, men vid de senaste två incidenterna har killarna inte pratat svenska. Och för att minska risken för upprepningar väljer Storsjöbadet bland annat att förbättra introduktionen för ensamkommande flyktingbarn. För att de ska veta vilka ordningsregler som gäller.

Chatt med experter

Äventyrsbadet i Borlänge har haft liknande problem. Med anledning av det ordnade SVT Nyheter Dalarna i förra veckan en chatt med bland andra en expert på genusfrågor kopplade till kulturella skillnader och kommunens integrationssamordnare. För att läsa chatten – klicka här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer