Foto: Så här fördelade sig rösterna i kommunvalet i Åre kommun.

Det blir ingen blå-grön allians i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Åre hade sett fram emot att få bilda majoritet tillsammans med Centern. I ett pressmeddelande förklarar man nu att den möjligheten verkar stängd och att de i stället går i opposition.

Sedan valresultatet var fastställt har Moderaterna förhandlat med Centerpartiet i syfte att skapa en blå grön allians.

Daniel Danielsson (C) blir lite förvånad när han får höra om det pressmeddelande som Moderaterna skickat ut.

– Vi har jobbat efter olika prioriteringar. I ett alternativ fanns moderaterna med, men då behövde vi även Miljöpartiet för att få majoritet. Eftersom (MP) backat ur fungerar inte det alternativet, konstaterar Danielsson.

Det centern nu gör är att gå vidare till Västjämtlands väl, som man förhandlat parallellt med, för att undersöka förutsättningarna att med dem bilda majoritet.

– Jag utesluter inte att de kan tänka sig att bilda en majoritet där även Moderaterna ingår. Men det vet vi inte förrän vi förhandlat färdigt med dem, säger Danielsson.

Centerns tredjehandsalternativ är att bilda majoritet ihop med Socialdemokraterna.

Inom Moderaterna är besvikelsen stor över att Centerpartiet valt andra samarbetspartners.

”Vi tror att vår respektive politik går att förena till något som skulle vara bra för vår kommun och skulle gärna lägga en grund för ett långsiktigt samarbete” skriver Moderaterna i Åre i ett pressmeddelande, men när centern stänger dörren för samarbete avser M att vara i opposition i Åre. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet
Mer Jämtland
Mer Nyheter