Foto: Erik Nylander / TT

Det blir pollenmätningar i Östersund även i år

Uppdaterad
Publicerad

Det såg ut som att det inte skulle bli några pollenmätningar alls i de fyra nordligaste länen i år då den person gjort analyserna gått i pension, men nu har det löst sig i Östersund.

Det var Östersunds-Posten först med att berätta.

– Vi har köpt en pollenfälla och tecknat avtal med ett företag i Göteborg som ska stå för analyserna, säger regiondirektör Hans Svensson till SVT.

Det såg länge ut som att det inte skulle bli några pollenmätningar alls i de fyra nordligaste länen i år då den person i Umeå som gjort analyserna gått i pension.

”Ingen stor kostnad”

Någon nationell samordnare för pollenmätningarna finns inte idag och de senaste åren har pollenmätningarna i de fyra norrlandslänen finansierats av Region Norrbotten, Region Västerbotten och Naturhistoriska riksmuseet.

– Det är klart vi ska ha en polllenfälla och det är ju ingen stor kostnad, jag är själv pollenallergiker och använder pollen-kollen, säger Tom Silverkloo (C) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Regiondirektör Hans Svensson säger att man nu köpt en pollenfälla av traditionell modell, den vittjas manuellt och innehållet skickas till Göteborg för analys.  Målet är att så småningom skaffa en modernare fälla som analyserar innehållet i realtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.