”Det har varit en tuff tid”

Uppdaterad
Publicerad

Åre skidgymnasiums rektor, Marja Lundmark, beklagar det som har hänt men pekar samtidigt på att skolan nu tar nya krafttag för att något liknande inte ska kunna ske igen.

– Jag har inga kommentarer gällande själva domen. Den har rättsväsendet ansvar för, säger Marja Lundmark.

Under fredagen kunde hon själv läsa domen och kunde därmed konstatera att två av hennes elever nu är dömda för sexuellt tvång.

Kränkningar på skidgymnasium

– Det är verkligen jobbigt. För alla inblandade, säger hon. Det har varit en tuff tid.

* Kommer de dömda eleverna att få vara kvar vid Åre skidgymnasium?

– Ja, om de själva vill. Skolans uppdrag är att lära ut kunskap. Vi har ett kunskapsuppdrag och ett värdegrundsuppdrag, säger hon.

Agerat kraftfullt

Sedan övergreppet polisanmäldes har skolan agerat kraftfullt. De har haft flera möten och samlingar där alla involverats, från lärare och tränare till elever och föräldrar.

– Det är verkligen jättetråkigt att det gick som det gick men nu måste vi fokusera framåt. Och det positiva i allt det här är att det ändå finns en enorm vilja att förändra. Alla vill göra något bra nu och det känns skönt, säger hon.

* Vad får den utsatte eleven för stöd?

– Vi har tät kontakt med både eleven och dess föräldrar. Vi berättar för dem om allt vi gör, säger Marja Lundmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på skidgymnasium

Mer i ämnet