En elev vid Åre gymnasium kränktes på elevhemmet och har lämnat skolan (personen på bilden är inte densamma som artikeln handlar om). Foto: SVT

Ny kränkning på elevhemmet i Järpen

Uppdaterad
Publicerad

En elev vid Åre gymnasium har utsatts för kränkande behandling och lämnat skolan. Det skedde på det sedan tidigare hårt kritiserade elevhemmet i Järpen, där elever från hela Sverige bor.

Händelsen inträffade för någon månad sedan och eleven blev utsatt för både kränkande ord och behandling på det elevhem som finns i Järpen. Den aktuella kränkningen skedde under skoltid när elevhemmet är obemannat. På kvällar, nätter och helger är det personal på plats.

Tova Hultqvist är rektor vid Åre gymnasium.

Kränkningar på skidgymnasium

– Jag kommenterar inte det enskilda ärendet men vi följer naturligtvis alltid upp de pågående ärenden som vi har och jag menar att vi alltid agerar kraftfullt när det händer, säger hon.

Vad exakt de gjort i det här fallet vill inte rektorn berätta.

Inte första gången

Det här är inte första gången en elev råkar illa ut på elevhemmet i Järpen. År 2015 rapporterade SVT Nyheter om hur en elev utsatts för grova övergrepp, vilket ledde till att tre elever åtalades och två dömdes för sexuellt tvång.

Tova Hultqvist säger att det händer att elever slutar, främst på hösten.

Tova Hultqvist, rektor vid Åre gymnasium. Foto: SVT

– När över 30 elever som inte känner varandra ska bo tillsammans, så kan det uppstå situationer innan man funnit sig tillrätta i gruppen.

Hon fortsätter:

– Det är en lite osäker period innan det här har satt sig. Här behöver vi finnas närvarande och arbeta mycket förebyggande för att det inte ska uppstå kränkningar.

Förälder nöjd med agerandet

Samtidigt behövs elevhemmet enligt rektorn.

– Vår skola är beroende av att vi har ett ordnat elevboende i och med att vi bland annat har riksintag. Och det finns inte så mycket boenden ledigt på orten.

SVT har varit i kontakt med en förälder till den elev som blev utsatt. Hen uppger att eleven i dag går i en annan skola och mår förhållandevis bra.

– Jag tycker ändå att Åre gymnasium hanterade situationen bra och agerade som man vill. Nu vill vi lägga det här bakom oss och blicka framåt, säger föräldern.

Detta har hänt på Åre gymnasium

Vintern 2013 avslöjade SVT hur elever drabbades av kränkande nollningar på skidgymnasier runt om i landet. Avslöjandet gjorde att Skolinspektionen beslutade att inleda granskningar på tre av dessa skolor.

Våren 2013 besökte man Åre skidgymnasium. Man fann en verksamhet som inte klarade av att ge sina elever en trygg skolmiljö. Det framkom att det länge hade skett kränkande behandling i olika former i skolan.

Skolinspektionen krävde att flera brister skulle åtgärdas, bland annat skulle man säkerställa att alla som jobbade med eleverna har kunskap och förmåga att aktivt motverka alla former av kränkande behandling.

I oktober 2014 ansåg Skolinspektionen att Åre kommun vidtagit de åtgärder man krävt och ärendet avskrevs.

Samma månad valde dock en elev att avsluta sina studier efter att ha blivit utsatt för trakasserier, påhopp och kränkningar.

Januari 2015 polisanmäldes tre elever, misstänkta för sexuellt tvång och medhjälp till sexuellt tvång.  Det ska ha skett på elevhemmet i Järpen. Två av dem dömdes senare för sexuellt tvång.

I oktober 2017 valde en elev att avsluta sina studier vid Åre gymnasium. Eleven hade blivit utsatt för kränkande behandling på elevhemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på skidgymnasium

Mer i ämnet