Pia Engström Lindgren, advokat och målsägandebiträde till den ungdom som utsatts för kränkningarna. Foto: SVT

Skidgymnasiet i Hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

En elev på skidgymnasiet utsattes för övergrepp av andra elever. Övergrepp som även filmades med mobiler. När hovrättsförhandlingarna inleddes på onsdagen yrkade åklagaren på skärpta straff.

När rättegången i hovrätten inleddes på onsdagen hoppades den utsatte elevens målsägarbiträde att det här kan bli slutpunkten för historien.

– Det är klart att det här har varit en enorm påfrestning för min klient och det är en allvarlig händelse och det sätter naturligtvis djupa spår och det kommer att ta tid att komma över en sådan här sak, så att det är väl bra nu att vi få ha den här förhandlingen i hovrätten och att processen sedan på mer på allvar kan börja med att min klient kan lägga det här bakom sig, säger Pia Engström Lindgren, advokat och målsägandebiträde till den ungdom som utsatts för kränkningarna.

Kränkningar på skidgymnasium

Vill ha strängare straff

Åklagaren har överklagat domen. Han anser att tingsrättens bedömning vad gäller skuldfrågan, att de båda ungdomarna gjort sig skyldiga till sexuellt tvång, var korrekt, men anser att straffet borde ha blivit strängare.

– Jag yrkar på 90 timmars ungdomstjänst, säger kammaråklagare Emil Westlin.

Ett straff som för en vuxen skulle motsvara ett halvår till ett års fängelse.

SVT Nyheter Jämtland: Hur ser ni från rättsväsendet sida på den här typen av kränkningar?

– Det är allvarliga kränkningar som sätter djupa spår i en ung person så vi har all anledning att se allvarligt på de, säger kammaråklagare Emil Westlin.

Båda parterna överklagade

Även försvaret hade överklagat domarna och yrkat att de båda ungdomarna, som dömdes för sexuellt tvång, ska frikännas helt i första hand och i andra hand att deras brott ska bedömas som mildare än sexuellt tvång och att straffen ska sänkas.

Det var i höstas som kränkningarna polisanmäldes vid Åre skidgymnasium.

I tingsrätten dömdes två av tre åtalade elever till ungdomstjänst och skadestånd efter att de sexuellt kränkt en annan elev i samband med en fest.

De dömdes till samhällstjänst i 35 timmar och ska tillsammans betala ett skadestånd på 60 000 kronor till offret.

Enligt tingsrätten visar både de mobilfilmer som beslagtagits, och de vittnesförhör som gjorts, att de två eleverna använt visst fysiskt våld för att kränka målsägandes sexuella integritet.

Åklagaren överklagade tingsrättsdomen. Han ansåg att de två åtalade borde dömas till ett strängare straff. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på skidgymnasium

Mer i ämnet