Foto: TT

Elever döms för sexuellt tvång

Uppdaterad
Publicerad

Nu har domen för de tre elever vid Åre skidgymnasium kommit. Två av eleverna döms för sexuellt tvång medan den tredje frikänns helt.

I december polisanmäldes fem elever vid Åre skidgymnasium, misstänkta för att ha kränkt en annan elev grovt. Efter inledande förhör valde åklagaren att avskriva två av dem medan de övriga tre förblev misstänkta. Och i februari kom så åtalet. Enligt åklagaren misstänktes de tre för sexuellt tvång och medhjälp till sexuellt tvång.

Förhör och filmer

Åklagaren lutade sig mot förhör med både målsägande, tilltalade och vittnen samt mobilfilmer och bilder. Samtliga tre förnekade dock brott och bestred kravet på skadestånd. De hävdade att det hela varit en lek.

Kränkningar på skidgymnasium

Åklagaren hade yrkat på 120 timmars ungdomstjänst för två av dom åtalade, och 60 timmar för den tredje som är åtalad för medhjälp.

Samhällstjänst och skadestånd

I domen, som kom under fredagen, döms två av eleverna till sexuellt tvång. De döms båda till samhällstjänst i 35 timmar och ska tillsammans betala ett skadestånd på 60 000 kronor till målsägande.

Enligt tingsrätten visar både de mobilfilmer som beslagtagits, och de vittnesförhör som gjorts, att de två eleverna använt visst fysiskt våld för att kunna kränka målsägandes sexuella integritet. Våldet har förmodligen inte varit stort, men på grund av målsägandets berusning har hen också saknat förmåga att värja sig, skriver tingsrätten.

Det framgår också tydligt, anser tingsrätten, att de båda utfört handligen tillsammans och i samförstånd. Att samtliga tiltalade förklarat det hela som ett skämt gör inte gärningen straffri, menar tingsrätten.

Tredje elev frias

Den tredje eleven som var misstänkt för medhjälp till sexuellt tvång friades helt av domstolen. Enligt åklagaren hade eleven, genom att närvara och filma händelsen, utövat en psykisk påverkan på de andra två eleverna.

Tingsrätten pekar dock på att eleven faktiskt lämnade rummet efter en kort stund och att hen senare försökte stoppa övergreppet. Och även om eleven filmade övergreppet så pekar tingsrätten på att det inte går att slå fast att eleven filmade för att stötta de två, nu dömda, eleverna. Därför ogillas åtalet mot den eleven.

Straffvärdet är fängelse

Straffet för sexuellt tvång är fängelse upp till två år. Enligt tingsrätten är den nu dömda sexuella handlingen allvarlig, men kan ändå inte jämföras med en våldtäkt. En försvårande omständighet är dock att övergreppet var relativt utdraget, det ska ha pågått i närmare tio minuter. Samtidigt är de nu dömda eleverna minderåriga och är tidigare ostraffade. 

Sammantaget valde därför tingsrätten att döma de båda till ungdomstjänst och att de ska betala skadestånd på 60 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på skidgymnasium

Mer i ämnet