Kommunen och fastighetsägaren ville riva det lilla huset. Nu är den välkända byggnaden ett minne blott efter branden 30 december. Foto: SVT

Det lilla huset i Östersund har varit omdiskuterat genom åren

Uppdaterad
Publicerad

Det nu nedbrunna lilla huset på Prästgatan i centrala Östersund har varit föremål för debatt de senaste åren. Fastighetsägaren och kommunen ville riva, men det fanns andra som gick in till det lilla husets försvar.

Hösten 2016 skulle politikerna i Östersund ta ställning till om man skulle förbjuda att det lilla huset revs eller inte. Anledningen var att fastighetsägaren ville riva för att kunna bygga ett större hus på tomten.

Politikerna ansåg då att byggnaden var så förvanskad jämfört med hur den såg ut när den byggdes på 1800-talet att det inte var nödvändigt att bevara byggnaden, vilket innebar att lilla huset nu levde farligt.

Andra ville bevara

Men efter detta dök länsstyrelsen upp till det lilla husets försvar. De hade läst i kommunens detaljplan och tyckte att området, med sina stiltypiska hus från 1800-talet, var av riksintresse för kulturmiljövård.

Sommaren 2017 valde länsstyrelsen därför att riva upp kommunens beslut och föreslog i stället en samlad bedömning ur kulturmiljösynpunkt för hela Mårtens torg.

Länsstyrelsen har därefter också bestämt att de skulle pröva om byggnaden ska få en byggnadsminnesförklaring.

Men det lilla huset på Mårtens torg gick alltså ett helt annat öde tillmötes och brann ner den 30 december 2020.

En grävmaskin tar hand av resterna från det lilla huset. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.