Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVTs expert under Para-VM i Östersund, Arnt-Christian Furuberg, förklarar i klippet hur det är att åka sitski. Det är rejält tungt uppför men desto lättare utför, konstaterar han. Foto: Björn B Schäfer, SVT

SVT:s expert Arnt Christian Furuberg: Det skiljer sitski från vanlig skidåkning

Uppdaterad
Publicerad

Arnt-Christian Furuberg är SVT:s bisittare och expert under VM-tävlingarna i Östersund. Här förklarar han hur sitski fungerar – och vilka skillnader som finns jämfört med stående skidåkning.

Arnt-Christian Furuberg är egentligen en given åkare i det svenska Para-skidlandslaget. Hans gren är sittande längdåkning – i så kallad sitski.

På grund av lungproblem efter en covidinfektion tvingades han stå över VM-tävlingarna i Östersund.

Mycket träning

Arnt-Christian tränar mycket balans och styrka i överkroppen. Han tränar minst lika mycket som andra elitidrottare.

– Det som skiljer oss åkare åt är hur mycket man kan använda rygg och mage. Det avgör vilken klassificering man får, säger han.

Skydd mot kyla

Eftersom ben och fötter inte används under loppen är det extra viktigt att hålla värmen. Speciellt under de långa loppen på upp till 18 kilometer.

– Jag saknar helt känsel i fötterna, så är det riktigt kallt tar jag också på eluppvärmda sockor innanför mina tjocka duntoffor, berättar Arnt-Christian Furuberg.

I videon visar Arnt-Christian hur hans sitski fungerar och lite tips och trix hur man åker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.