Besiktningsmän inspekterar järnvägen i Åre efter översvämningarna. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Direktrapport: Ovädret Hans i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Hans har skapat stor förödelse i Åre, och orsakat strömavbrott och översvämningar på flera andra orter i Jämtlands län. Här kan du följa händelseutvecklingen i vår direktrapport. Bidra gärna med inlägg om hur du påverkas, och skicka bilder till jamtland@svt.se.

Direktrapport: Ovädret Hans i Jämtlands län

Pinnat inlägg

Södra skolan och gymnasiets lokaler stängs

Härjedalens kommun meddelar nu att de skador som åsamkats av översvämningarna på Södra skolans och gymnasiets lokaler i Sveg är så pass omfattande att de måste stänga tills vidare. Man gör bedömningen att arbetsmiljön där inne är mycket olämplig för både elever och personal.

Man fortsätter att utreda skadornas omfattning och man söker efter alternativa lokaler för skolornas elever och personal.

Kommunen lovar att komma med mer information om lokalerna så snart man är klara med sina utredningar. Skolstarten är 24 augusti.

Pinnat inlägg

Väg

Vattnet har nu sjunkit undan längs E45:an vid Ytterhogdal så där löper trafiken återigen som vanligt. Vägen har alltså öppnat för trafik igen.

Tåg

Tågrälsen mellan Storlien och Sundsvall är nu åtgärdad och öppen för tågtrafik.

Fortsatt gäller för resenärer att kontrollera hur läget ser ut för specifika avgångar. Många resor är fortfarande inställda eller ersatta med buss.

Pinnat inlägg

Dricksvattnet i Sveg måste kokas

Det har upptäckts e. colibakterier i det kommunala dricksvattnet i Sveg. Vatten- och miljöresurs rekommenderar alla att koka vattnet som ska drickas eller användas i matlagning.

– Vi vet inte varifrån bakterien har kommit, säger Rickard Stenberg, vd på Vatten- och miljöresurs. Men vi klorerar nu vattennätet och tar nya prover.

De områden som berörs är Sveg, Ulvkälla, Nilsvallen och Bredflon

Hej! Den här direktrapporten är nu stängd. Tack så mycket för visat intresse.

Michael • Finns det någon risk att vattenkraftsdammar längs Ljusnan brister, som i Norge, p.g.a. höga vattennivåer? T.ex. i Lossen, Grundsjön, Halvfari, Sveg? Vilken är beredskapen för ett eventuellt dammbrott?

Jag har ställt frågan till kraftbolagen som har kraftverksdammar i Ljusnan. Väntar på svar.

Fortsatta varningar för höga flöden och översvämning

De varningar för höga flöden och översvämning som de senaste dagarna legat över länets södra delar står kvar. Detta enligt SMHI:s hemsida.

Det gäller en orange varning för översvämning kring övre Ljungan i trakterna kring Åsarna, och en gul varning för höga flöden i stora delar av södra Jämtlands län, mestadels i Härjedalen och Bergs kommun.

Inga omfattande skogsskador

Skogsstyrelsen meddelar under fredagen att det inte uppstått några omfattande skador på skog i Sverige efter ovädret Hans. På olika lokala, begränsade områden runt om i landet har det dock uppstått tromber som orsakat förödelse.
– Det är ingen panik med att få ut eventuella vindfällen då aktiviteten hos de skogliga skadeinsekterna är låga till följd av den senaste tidens lågtryck, säger Magnus Hedspång, skadesamordnare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Höga flöden i Ljusnan stiger ytterligare

El- och energibolaget Fortum skriver i ett pressmeddelande att mätningar och analyser visar att vattennivåerna i Ljusnans avrinningsområde kommer öka ytterligare innan de sakta avtar.

Upplysningar och specifika varningar:
Grundsjön: Just nu spiller vi vatten från Grundsjön till Mittån därför uppmanar vi allmänheten att hålla sig borta från vattendraget Mittån då stora vattenmängder kan förväntas framöver

Sveg: I Sveg ser vi fortfarande ovanligt höga vattennivåer. Vi håller kontinuerlig uppsikt för att kunna vidta nödvändiga åtgärder. Just nu ser det ut som att vattennivåerna kommer kulminera under fredagsdygnet.

Varpen: Varpen väntas fortsätta stiga under dagen och under senare del av veckan.

Marmen: I Marmen kommer nivåerna stiga under kommande dagar. Dammluckorna är öppna från Marmen och nedström för att vattnet skall kunna passera kraftverken nedströms och ut i östersjön.

Arbrå: I Arbrå förväntar vi oss att vattennivån fortsätter stiga under denna vecka då vattnet från övre delen av Ljusnan väntas fortsatt öka.

Voxsjön: Vi kan se att nivån i Voxsjön börjar stabiliseras men en liten nivåökning på vattenytan kan förväntas.

Vattnet i Vålån har dragit sig tillbaka

Länsstyrelsen skriver på sin facebooksida att vandringslederna från Vålådalen går återigen att använda då vattnet har dragit sig tillbaka.

Däremot har flera av spängerna flyttats av vattnet, så man ska vara försiktig med var man sätter fötterna.

Vattennivåerna kan fortfarande stiga snabbt om det kommer mer regn, vilket man ska ha i åtanke om man vågar sig ut på leden.

Höga vattenflöden i Ljungan - varning för översvämning runt Åsarna

SMHI har utlyst orange varning för översvämning i Ljungans flöde kring Åsarna. Älven har högt vattenstånd från ovädret Hans. Vattenståndet kan öka ytterligare i området då kraftverket har släppt på dammarna.

Stugägare vid sjön Hålen har sedan onsdagen fått arbeta med att samla båtar, bryggor och andra ting som slitit sig och dragits med av veckans oväder.

Trafikläget i länet torsdag

Väg

E45 är fortfarande stängd i båda riktningarna mellan Ytterhogdal och Rätansbyn. Det är fortsatt stora vattenmängder i länet. Enligt Trafikverket väntas vägen vara avstängd fram till klockan 14 på fredag. Tiden kan komma att ändras. Omledning av trafik är skyltat och sker via väg 314 Ytterhogdal och väg 315 Rätan.

Tåg

Det är fortfarande stopp i tågtrafiken mellan Åre och Bräcke på grund av skador på järnvägen efter ovädret och mycket nederbörd. Trafiken beräknas återupptas senare under veckan, eventuellt vid lunchtid på fredag.

– Det beror på hur väderprognosen ser ut under torsdagen. Även om det inte regnar så mycket kan det blåsa och vara riskfyllt för de som jobbar på spåren, säger pressjouren vid Trafikverket.

Stora skador på skolor i Sveg

De översvämningar som drabbat Sveg efter ovädret Hans har inneburit stora skador på Södra skolans och gymnasiets lokaler. Det skriver kommunen på sin hemsida.

Regnvatten har trängt in både i källare och i flera lektionssalar. Kommunen utreder nu om man kan använda dem på samma sätt som tidigare eller om man kommer behöva hitta andra lokaler till skolstarten 24 augusti.

Ramundbergets cykelpark håller stängt

Ovädret har tvingat Ramundberget att stänga sin cykelpark fram till den 18 augusti. Det meddelar skidanläggningen på sin hemsida.

På Instagram skriver man att vattnet förstört både cykelleder och transportvägar och att det kommer ta tid att reparera detta. Även Mickelinas vandringsled och Fjällgårdsbanan håller stängt.

Golfbanan i Ramundberget har fått stänga, men den ska man kunna öppna igen i morgon fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.