Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Östersunds rådhus där kommunens projektledare, Peter Penrell, visar några av de bortglömda och igenmurade rum man hittat. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Dolda utrymmen och igenmurade rum – följ med in i Östersunds rådhus

Publicerad

Arbetet med att gå igenom och sanera Östersunds rådhus har lett till en rad oväntade upptäckter. I byggnaden, som stod färdig 1912, har man hittat bortglömda igenmurade rum och dolda utrymmen som inte ens finns med på originalritningarna.

– Det finns en dimension i det här projektet som inte många av oss varit med om tidigare. Huset har ständigt glada överraskningar och det är ju roligt och otroligt spännande att hitta saker som varit gömda i 50-60 år eller mer, säger kommunens projektledare Peter Penrell.

Tror inte man hittat allt

Utvändigt syns kanske inte så mycket, men Östersunds rådhus har genomgått många och stora förändringar sedan det stod klart 1912.

Östersunds rådhus

1970 revs till exempel den flygel där polisen ursprungligen höll till. Men även i de delar som finns kvar har väggar har rivits bort och på andra ställen har rum murats igen, men väldigt lite är dokumenterat.

I videon visar Peter Penrell några av de oväntade fynd man gjort under det stora saneringsarbete som pågår i rådhuset just nu. Bland annat har man hittat ett rum i källarvåningen, under den del där polisen höll till, som inte ens finns med på ritningarna från när rådhuset byggdes. Och Peter Penrell tror inte man hittat allt ännu.

– Absolut inte! Kanske kommer vi hitta det mesta, för det är ett så stort arbete vi gör i hela rådhuset nu. Men jag utesluter inte att det kommer finnas kvar några hemligheter även efter det, säger Peter Penrell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersunds rådhus

Mer i ämnet