Östersunds kommun får inte ta ta betalt för rullskidåkning på skidstation i Östersund. På bilden syns Stina Nilsson, som tränar på rullskidor vid skidstadion. I bakgrunden syns bland annat Anna Haag och Ole Morten Iversen. Arkivbild. Foto: Robert Henriksson/TT

Domstol: Östersunds kommun får inte ta betalt för rullskidåkning på ÖSK

Uppdaterad
Publicerad
En privatperson har överklagat Östersund kommuns beslut om att det ska kosta pengar att åka rullskidor på ÖSK. Förvaltningsrätten har nu bestämt att kommunen inte får ta betalt för rullskidåkning.

Privatpersonen, som överklagat Östersund kommuns beslut om avgifter på rullskidbanan, menar att stora delar av banan går genom Rannåsens naturreservat, samt är sammankopplad med flera gång- och cykelbanor.

Personen menar även att Naturvårdsverket uttryckt att man ska vara försiktig med avgifter i naturreservat eftersom alla ska ha fri tillgång till naturen.

Erbjuder rullskidor i världsklass

Kommunen å sin sida menar att man enligt praxis har rätt att ta ut en avgift eftersom man erbjuder en rullskidbana i världsklass och att de lägger 400 000 kronor på underhåll varje sommar.

De menar även att intäkterna från spårkorten inte täcker upp kostnaderna för rullskidbanan och att avgifterna är en förutsättning för att banan ska hålla så god kvalitet.

Ogiltigförklarar beslutet

Förvaltningsrätten väljer dock att gå på privatpersonens linje och menar att kommunen inte har rätt att ta ut avgift för den delen av banan som löper inom naturreservat.

Förvaltningsrätten menar dock att de inte kan ogiltigförklara endast delar av beslutet, därför ogiltigförklaras hela Östersund kommuns beslut om spåravgifter för rullskidspåren på ÖSK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer