Foto: SVT (arkivbild)

Drogdömd jobbade på HVB-hem som ska hjälpa ungdomar med missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen dömdes en man för att ha använt droger. Han är även tidigare dömd för grovt narkotikabrott. Mannen har under flera år arbetat på ett HVB-hem i Jämtlands län som bland annat ska hjälpa ungdomar att komma ur sitt missbruk.

I våras gjorde Inspektionen för vård och omsorg en tillsyn på ett HVB-hem i Jämtlands län. Då uppgav både personal och ungdomar att det förekommit och förekommer droger på hemmet. Vid ett tillfälle några veckor tidigare hade flera ungdomar tagit droger. Vid det tillfället hade en av dem också försökt begå självmord.

Dagen efter beslutade företaget att just den ungdomen behövde komma bort i några dagar. Tillsammans med en anställd fick ungdomen åka till en stuga.

Missförhållanden på HVB-hem

Den anställde som åkte iväg med ungdomen ut till stugan är en person som arbetat i företaget i några år. Nu i maj dömdes han för ringa narkotikabrott.

Körde 130 på 80-väg

I fjol somras stoppades samme man när han körde bil. Han hade kört 130 kilometer i timmen på en 80-väg. Provresultat visade att han även hade använt hasch eller cannabis. Under förhör erkände mannen fortkörningen men nekade till ringa narkotikabrott.

Mannen sade att han hade varit i Amsterdam åtta veckor tidigare och då rökt så mycket cannabis att det förmodligen var det som var kvar i blodet. Rättsmedicinalverket menade dock att det hade gått för lång tid mellan besöket i Amsterdam och provtagningen i Sverige, vilket talade starkt emot mannens förklaring.

Mannen sades upp efter andra domen

Nu i maj kom alltså domen. Förutom ringa narkotikabrott dömdes han även för hastighetsöverträdelse. Mannen har även en tidigare dom från 2011 då han fick fängelse i 2 år och 6 månader för grovt narkotikabrott. Tillsammans med andra ska han ha odlat cannabis i stor skala.

SVT har varit i kontakt med Christian Möller, vd för företaget Vision som driver det aktuella HVB-hemmet. Enligt honom beslutade de nyligen att säga upp mannen på grund av den nya domen.

– Han lyftes ur tjänst samma dag som vi fick reda på den senaste domen, säger Möller.

Vd: Tidigare missbruk kan vara styrka

Men samma man hade alltså tidigare en fängelsedom för narkotikabrott, och det kände Vision till när han anställdes.

– Det är inget unikt med före detta missbrukare som kliver över och blir behandlare. Vi ser det som en styrka, de vet vad de pratar om och de blir ett levande exempel på att man kan bryta sitt missbruk och få ett helt annat liv, menar Christian Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på HVB-hem

Mer i ämnet