För en barnfamilj med två barn kostar en sportlovsvecka i Åre drygt 40 000 kronor. Foto: Henrik Montgomery/TT

Dubbelt så dyrt i Åre på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Sportlovet ser ut att bli en dyr historia – åtminstone för den som vill åka skidor. För barnfamiljen har kostnaden för en vecka till fjälls ökat med omkring 5 000 kronor jämfört med förra vintersäsongen.

Sportlovet, som infaller i februari eller i mars, är vanligtvis en av skidorternas mest hektiska perioder och även i år är intresset för att åka skidor stort. Enligt Skistar är bokningstrycket högt inför vintersäsongen.

Inte minst på de svenska destinationerna.

Anledningen stavas bland annat en rekordsvag krona vilket gör att många svenskar väljer bort europeiska berg för inhemsk lagg. Dessutom tillkommer turister från exempelvis Danmark, Norge och Tyskland.

Liftkort och boende dyrast

Samtidigt har kostnaderna för en vecka i de svenska fjällen ökat stadigt de senaste åren. I vinter beräknas en sportlovsvecka i Åre i genomsnitt kosta 41 375 kronor för en familj med två barn. Omkring 5 000 mer än fjolårssäsongens 36 286 kronor.

Det är också en fördubbling sedan 2013 då motsvarande resa kostade 20 827 kronor.

– Det är en betydligt större ökning än den inflation som vi har haft under samma tidsperiod. I dagsläget betalar man väldigt mycket för en vecka i fjällen, säger Stefan Westerberg.

Dyrast är boende och liftkort som båda beräknas kosta över 10 000 kronor. Utöver det tillkommer även eventuella kostnader för skidutrustning, skidskola, mat och dryck samt uteluncher.

– Vi har gått på snittpriserna och det är värt att påpeka att i våra beräkningar har vi i mångt och mycket gått på de lägsta kostnaderna för att inte ta i för mycket, säger Westerberg.

”Försök planera hela årets semester”

För att hålla nere kostnaderna tipsar han om att vara ute i god tid och att kompromissa med avståndet till backen.

Andra råd är att kolla vad hemförsäkring respektive olycksfallsförsäkring täcker för att undvika att behöva betala för onödiga försäkringar som erbjuds på plats.

– Försök också att planera hela årets semester vid ett tillfälle så att du kan räkna på ett ungefär vad det kommer att kosta. När du ser hela semesterbudgeten framför dig är det lättare att prioritera vad ni verkligen vill göra under året, säger Stefan Westerberg.

Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.