Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Treorna Linn Kristoffersson och Agnes Lindquist berättar om de resonerar kring kostnader och utgifter inför studenten. Foto: April Caarph/SVT

Dyra tider för studenter – så fick klassen på Torsta gymnasium ihop ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen hemlighet att studenten kan bli en dyr historia för de allra flesta, oavsett om man väljer att spendera eller spara. Treorna som läser lantbruk vid Torsta gymnasium i Ås valde att tillsammans tjäna in 23 000 kronor till sitt studentflak.

Det är en intensiv tid flera månader innan själva mösspåtagningen för många studenter. Det är fester både 150, 100 och 50 dagar innan examensdagen. Utöver detta finns det kostnader för bal, kläder och studentflak.

– Det finns många som har det svårt redan innan med ekonomin, säger Agnes Lindquist, som tar studenten i juni.

Valde att samarbeta

Lina Kristoffersson och Agnes Lindquist berättar att studentmössan var ett av de dyrare inköpen. En av de stora utgifterna som klassen har gemensamt är för flak och ljud till studentflaksåkningen på studentdagen. Det löste klassen tillsammans bland annat genom att sälja kakor.

– Vi har även arbetat och hjälpt till på skolan, säger Lina Kristoffersson.

Se mer om utgifterna kring studentfirandet och elevernas tankar om ekonomin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.