Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här skulle datacentret i Torvalla kunna se ut med ett växthus i närheten som nyttjar spillvärmen till odling. Foto: Illustration EcoDataCenter/SVT

Jättedatacenter etablerar sig i Östersund – spillvärmen ska gå till matproduktion

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag som heter EcoDataCenter ska etablera sig i Östersund. Av spillvärmen som blir från datacentret ska det produceras mat.

Nyheten presenterades på Åre Business forum under torsdagen under namnet Ecosystem Östersund.  Det är ett samarbete mellan EcoDataCenter, Jämtkraft, Östersunds kommun och företaget WA3RM. Totalt satsas 18 miljarder kronor på något som kallas EcoDataCenter 2. Det beräknas bli ett av de största datacentren i Sverige. Spillvärmen från datacentret kommer att nyttjas av företaget, WA3RM, som ska producera mat via odling.

I förlängningen räknar man med att etableringen kan ge 1000 arbetstillfällen.

Datacenter i Östersund

Planen är att första etappen av datacentret ska börja byggas 2024 och stå klart 2026. Hela etableringen ska vara klar 2033.

Etableringen ska ligga på den så kallade fängelsetomten i Verksmon, men enligt Östersunds kommun kommer det att krävas mer mark i anslutning.

Hör Dan Andersson, vd på EcoDataCenter, varför de valde just Östersund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EcoDataCenter

Företaget EcoDataCenter har redan i dag flera datacenter i Sverige. I Stockholm, Piteå och Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datacenter i Östersund

Mer i ämnet