Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hög förbrukning av vatten har gjort att det är risk för bevattningsförbud i Härjedalen, Berg och Bräckes kommuner, enligt Rickard Stenberg på Vatten- och miljöresurs mitt. Foto: April Caarph/SVT

Efter varma vädret: Flera kommuner i Jämtlands län kan införa bevattningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Den varma sommaren tillsammans med lite nederbörd har resulterat i att flera av länets vattenverk nu ligger nära maxkapaciteten. Därför uppmanas invånare som är anslutna till kommunalt vatten i Bergs, Bräcke och Härjedalens kommuner att spara på vattnet.

Vattenförbrukningen är stor just nu i flera kommuner och Vatten- och mijöresurs vattenverk arbetar för fullt för att kunna producera dricksvatten. Några vattenverk är nära sin tekniska kapacitet, det menar bolagets vd Rickard Stenberg

– Det är ett ansträngt läge och därför har vi nu i dagarna gått ut med en skarp uppmaning att vi behöver vara sparsamma med vattnet, säger Rickard Stenberg.

Därför går man nu ut med vad man kallar en ”skarp varning” om att det kan komma att införas ett bevattningsförbud.

Även Krokom och Åre uppmanar sina invånare att vara sparsamma med vattnet. Samtidigt väntas ordentligt med regn i länet under de kommande dagarna, vilket lett till att eldningsförbudet i länet upphörde i onsdags. Under 18 dagar gällde eldningsförbud i stora delar av länet.

I klippet ovan berättar Stenberg mer om hur han ser på situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.