En minnesplats för den omkomne mannen finns nu vid infarten till området Foto: Samuel Boström/SVT

Explosionen i Lugnvik – männen ska ha arbetat med en sprängkista

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter explosionsolyckan i Lugnvik är polisen och det nationella bombskyddet fortfarande kvar på området. Polisen utreder fortfarande vad som orsakat explosionen men enligt kommunens anmälan till Arbetsmiljöverket arbetade männen med en sprängkista när explosionen inträffade.

Åklagare Märta Warg som är ansvarig för utredningen vill dock inte kommentera vad som har exploderat eller vad som kan ha orsakat olyckan.

– Det är för tidigt i utredningen för att säga något i nuläget, säger Märta Warg.

Sprängolyckan i Lugnvik

Men enligt Östersund kommuns anmälan till Arbetsmiljöverket ska männen ha arbetat på ett stenförråd med att få loss en sprängkista från betong med hjälp av en kranbil.

I samband med explosionen omkom en man i 30-årsåldern och ytterligare en man skadades och fick föras till sjukhus. Händelserna utreds som vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Bombskydd kvar på platsen

Olycksområdet är avspärrat och polisen kommer att fortsätta med utredningsarbetet under hela torsdagen. Nationella bombskyddet är också på plats för att säkra utredarnas arbetssituation och undersöka eventuell risk för nya explosioner.  

-Vi hoppas att vi ska få fler svar under utredningens gång. Just nu utreder vi om det handlar om ett arbetsmiljöbrott eller en olycka, säger Märta Warg.

Såhär sa Hans Ängquist på polisen i Östersund om utredningsarbetet till SVT Nyheter Igår. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängolyckan i Lugnvik

Mer i ämnet