Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Östersund Baskets tränare Alva Stark blicka framåt mot slutspelet som drar igång idag. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Efter fjolårets succésäsong för Östersund Basket – ”Vi har höga förhoppningar”

Uppdaterad
Publicerad

Bakom de två seriesuveränerna Luleå och Södertälje har årets grundserie i Svenska Basketligan dam varit mycket jämn. I den allra sista matchen lyckades Östersund knipa den viktiga fjärdeplatsen i tabellen som ger laget hemmaplansfördel i kvartsfinalspelet som startar ikväll.

Östersund Basket gjorde succé i sin återkomst till basketens högstaserie under förra säsongen.

Man slutade trea i grundserien – gjorde processen kort mot Visby i kvartsfinal – och pressade sedan de blivande svenska mästarna Norrköping till en femte och avgörande match i semifinalspelet.

Östersund Basket

Efter säsongen tappade man dock flera tongivande spelare. Bland annat Elena Popkey, en nyckelspelare för Östersund under de senaste säsongerna, och Mehryn Kraker, som vann pris som årets forward under fjolåret.

Värvade poängdrottningen

Östersund har fyllt på truppen med flera intressanta namn till denna säsong. Mest prestigefylld är nog värvningen av den tvåfaldiga skytteligavinnaren Jessica Kelliher, som anslöt från förra säsongens kvartsfinalmotståndare Visby. Ytterligare en amerikanska, Gaby Bronson, som spelat i flera europeiska klubbar under de senaste säsongerna är också ny i truppen. 

Landslagsmeriterade Malin Aasa har gjort comeback efter ett 7 år långt uppehåll och Danielle Elvbo, som avslutade karriären efter förra säsongen, valde också att göra comeback nu i slutet av januari.

”Vi vill vara med och tävla”

Idag drar årets slutspel igång där Östersund tar emot Uppsala i den första kvartsfinalen i bäst av tre matcher.

– Man måste ha respekt för att skynda långsamt. I fjol visste vi inte riktigt vad vi gav oss in på, men i år vet vi mer och har vi ett annat självförtroende, säger Östersunds tränare Alva Stark.

Kvartsfinalmotståndarna Uppsala, som slutade på samma poäng i tabellen, är det lag Östersund anser sig ha bäst koll på.

– Det är två fysiska lag som båda har storlek, så jag räknar med att det blir spännande matcher, säger Alva Stark.

I klippet ovan summerar tränare Alva Stark säsongen och blickar framåt mot slutspelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersund Basket

Mer i ämnet