Efter försurningslarmet – nu utökas undersökningarna i Offerdalsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Efter försurningslarmet i Offerdalsfjällen inleder nu Länsstyrelsen i Jämtlands län ett samarbete med Stockholms universitet för att utreda orsaken till försurningen. Frågan är om försurningen är naturlig eller orsakad av mänsklig påverkan – eller både och.

Helt klart är dock att orsaken inte är ett ökat svavelnedfall. De senaste tre åren har väldigt låga pH-värden uppmätts i några sjöar och vattendrag i Offerdals-och Sösjöfjällen. Biologisk mångfald har försvunnit på vissa håll, till exempel har det de senaste två åren inte funnits årsyngel alls av öring i några vattendrag.

Det här har skapat stark oro hos försurnings-och kalkningsansvariga på länsstyrelsen som minns 80-talets katastrof när fisket förstördes helt i sjöar som Bielnejaure.

Kalkning behöver sättas in, annars hotas öring och röding i de aktuella vattendragen, är slutsatsen från länsstyrelsen.

Väckt kritik

Men försurningslarmet har väckt reaktioner. Det finns forskare som menar att det här handlar om naturligt försurade vatten. Därmed ska vattnen inte kalkas eftersom naturligt försurade vatten enligt gällande regelverk inte får kalkas.

För att utreda vad försurningen beror på ska nu mer omfattande mätresultat samlas in, med start redan i vinter.

I projektet deltar en av landets främsta experter på bland annat svavel, professor i miljögeokemi, Magnus Mört, vid Stockholms universitet.

Hans bedömning av tänkbara orsaker till försurningen kan du höra i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.