Sprängkistan som hittades i Hammerdal innehöll dynamit. Foto: Strömsunds kommun

Sprängkista hittad i Hammerdal – innehöll dynamit

Uppdaterad
Publicerad

Efter olyckan i Lugnvik har Strömsunds kommun startat en inventering av sprängkistor i kommunens fastigheter. Arbetet med det är ännu inte klart, men man har redan hittat två sprängkistor.

Strömsund gör som flera andra kommuner, däribland Berg och Härjedalen, och inventerar sprängkistor i kommunen i syfte att se ifall de innehåller explosiva föremål. Hittills har man hittat två kistor, en i Hammerdal som innehöll en del dynamit och spränghattar och en i Frostviken som var tom.

– Det känns ju oroande att vi har hittat sprängmedel vi inte kände till, men det är bra att vi nu går igenom allt så vi vet vad som finns i våra verksamheter. Det säger Richard Persson, chef för teknik- och serviceförvaltningen.

Kommunen har polisanmält alla fynd. Kommunens förvaltningschefer har även fått i uppdrag att fortsätta göra anmälningar ifall hittar något misstänkt inom sina verksamhetsområden.

– Uppmaningen till vår personal är att bara dokumentera och anmäla om man hittar något. Av säkerhetsskäl får ingen själv hantera sprängkistan eller undersöka innehållet, säger Richard Persson.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.