Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Planen är att vi ska börja bygga gång- och cykelvägen under 2026”- hör Daniel Gideonsson vid Trafikverket i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson

Efter många års väntan ska gång- och cykelväg byggas i Duved

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Trafikverket ska bygga en gång- och cykelväg längs väg 638 mellan Ullån och Duved. Det här har de boende längs vägen kämpat för i många år.

Första etappen som ska byggas är sträckan mellan Fjällporten i Duved till Tegefjällsvägen. Gång- och cykelvägen kommer att byggas på norra sidan om väg 638, en sträcka om cirka två kilometer:

– Det är väldigt viktigt att vi får till en gång- och cykelväg för trafiksäkerheten, säger Daniel Gideonsson, åtgärdsbeställare Trafikverket.

Cirka 50 miljoner kronor beräknas det kosta, och byggstart sker under 2026 enligt planen.

Byggnationen delas in i tre etapper

Etapp 1 sträcker sig mellan Duved Centrum – väg mot Fjällporten,

Etapp 2 sträcker sig mellan Väg mot Fjällporten – Tegefjäll

Etapp 3 går mellan Tegefjäll – Ullån

Lördagen den 4:e maj invigs den nya gång- och cykelvägen längs E14 mellan Vik och Frönäset i Åre. Foto: Eva Danielsson/SVT

Väg 638

”Väg 638 mellan Ullån och Duved är en viktig transportled in mot Åre by för turisttrafiken samt för gående och cyklister. Idag är trafiksäkerheten låg för gående och cyklister på sträckan, då det varken finns separerad gång- och cykelbana, trottoar eller vägren som skiljer fotgängare och cyklister från motortrafiken”.

Källa: trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.