Åre kommun har ansökt om drygt 31 miljoner kronor för översvämnings- och erosionsskydd efter ovädret Hans framfart. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Efter översvämningarna – Åre har ansökt om 31 miljoner kronor för klimatanpassningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter de svåra översvämningar som drabbade Åre i samband med ovädret Hans har kommunen nu ansökt om drygt 31 miljoner kronor för klimatanpassningar.

Det framgår av ett pressmeddelande från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Redan förra veckan meddelade kommunen att man ämnade söka statsbidrag för att fortsätta sitt förstärkningsarbete kring Susabäcken efter de svåra översvämningarna i början av augusti.

Nu står det alltså klart att man ansöker om 31 200 000 kronor för åtgärder för översvämnings- och erosionsskydd. Bland annat vill man riva det befintliga erosionsskyddet i Mörviksån, även kallad Susabäcken. Man vill också bygga en ny, bredare kanal i betong från E14 ner mot sjön samt en ny bro i centrala Åre. Kanalen ska breddas med några decimeter på vardera sida och kommunen vill även bygga fler trösklar och sedimentationsfickor för att minska flödets kraft i ån.

MSB: Stort intresse

Enligt MSB har sommarens stora skyfall visat att det är angeläget att anpassa samhället efter klimatförändringarna. Något som kommunerna också verkar vilja göra.

Den 1 september stängde årets andra ansökningsperiod och totalt har 31 ansökningar från 25 olika kommuner kommit in. Det gäller både stora och små projekt och totalt handlar det om cirka 820 miljoner kronor som kommunerna ansökt om. MSB har 475 miljoner kronor att dela ut i statsbidraget.

I klippet: Så sa kommunalrådet om arbetet efter stormen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martine Eng (S), kommunalråd i Åre, om de nya erfarenheter man fått efter ovädret Hans framfart. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Statsbidrag för klimatanpassningar

Kommuner kan ansöka om statsbidrag till förebyggande åtgärder som minskar riskerna för naturolyckor på grund av översvämning, ras, skred och erosion. MSB kan lämna bidrag för upp till 60 procent av åtgärdens kostnad. Bidraget syftar till att skydda allmänna intressen och samhällsviktig verksamhet. MSB tar emot ansökningar under två perioder per år.

Källa: MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.