Foto: SVT Design

Efter skottdrama i Strömsund: Männen döms för misshandel och olaga hot

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten i Östersund friade de två män som åtalats för att ha skjutit mot och hotat en grupp unga asylsökande, samt misshandlat en av dem. Men domen överklagades till hovrätten och nu döms en av männen för sex fall av grovt olaga hot och den andra för misshandel.

Händelsen skedde i en ort i Strömsunds kommun i slutet av juli 2016. En man i 70-års åldern åtalades för att ha skjutit mot en av sex asylsökande som kommit in på hans gård för att fotografera djur. Ingen person träffades av något skott.

Även mannens son, en 40-åring, stod åtalad misstänkt för att ha slagit en flicka i ansiktet när gruppen skulle lämna gården. Både hon och flickan som skottet skulle ha riktats nära, var under 18 år.

Händelsen uppmärksammades mycket eftersom polisen aldrig ryckte ut trots larm om skottlossning. Först flera dagar senare åkte polisen till platsen.

Männen nekade till brotten och friades båda i Östersunds tingsrätt, men åklagaren och en av de asylsökande överklagade domen till Hovrätten för Nedre Norrland.

Båda döms i hovrätten

På torsdagen kom hovrättens dom där de nu bestämmer sig för att ändra tingsrätten dom. Den yngre mannen döms nu för misshandel och ska betala 120 dagsböter på totalt 7.200 kronor. Mannen ska även betala ett skadestånd till flickan på 5.000 kronor.

Den äldre mannen döms för sex fall av grovt olaga hot. Han ska betala 140 dagsböter på totalt 14.000 kronor och även betala ut ett skadestånd på 15.000 kronor vardera till de sex personer han hotat.

Även om det saknas tekniskt bevisning skriver hovrätten i sin dom att förhöret med ett nytt vittne som åklagaren kallat, målsägandens uppgifter, händelserapporten tillsammans med fotografierna och beslagen är tillräckligt för en fällande dom mot båda männen.

”Finns en sannolikhet att han vill överklaga domen”

Advokaten Andreas Victor företräder mannen som nu döms för grovt olaga hot.

– Både jag och min klient blev väldigt besvikna av utgången i hovrätten. Det finns en sannolikhet att han vill överklaga domen, men just nu kan han nog inte tänka på något annat än att han är väldigt besviken och ledsen, säger Andreas Victor till SVT Nyheter Jämtland.

Advokaten påpekar dock att han och mannen inser att sannolikheten att fallet tas upp i högsta domstolen är liten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Beskjutning i Strömsund

Mer i ämnet