Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundets huvudskyddsombud Maria Lindgren konstaterar att det fortfarande är väldigt mycket jobb kvar innan arbetsmiljön är bra på kirurgen. Hör mer i videon ovan. Foto: SVT

Vårdförbundet om att kirurgkliniken slipper betala vite: ”Lång väg kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgkliniken på Österunds sjukhus åtgärder anses tillräckliga. Det hot om 400 000 kronor i vite som legat efter Vårdförbundets anmälan om arbetsmiljön lyfts därför bort av Arbetsmiljöverket. Men helt överspelad är inte situationen. Hör hur Vårdförbundet kommenterar det hela i videon ovan.

Det var i mars i år som Vårdförbundet gjorde en så kallad 6 6 a-anmälan om arbetsmiljön för sjuksköterskorna på kirurgen. Sedan dess har Arbetsmiljöverket granskat situationen och nu i höst kom ett vitesföreläggande om totalt 400 000 kronor mot enheten. Ett belopp som skulle betalas om ledningen inte vidtog åtgärder.

Arbetsmiljöverket avslutar ärendet

Det handlade bland annat om att anpassa kraven i arbetet, att de anställda ska känna till vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras och vart de kan vända sig för stöd.

Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att avsluta ärendet. De åtgärder som kirurgenheten rapporterat anses tillräckliga, och vitesföreläggandet om 400 000 kronor stryks därför.

– I det här fallet har vi bedömt att de har gjort det vi har krävt. Därför så avslutar vi ärendet. Viten är inget man behöver betala ut om man vidtar åtgärder, säger Ingrid Andersson, handläggare på Arbetsmiljöverket.

– Våra skyddsombud säger att det är viss förbättring, men det är lång väg kvar innan det är en bra arbetsmiljö på kirurgen, säger Maria Lindgren, huvudskyddsombud och vice ordförande på Vårdförbundet.

Riskerar fortfarande vite

Samtidigt kvarstår den anmälan om bristande arbetsmiljö som Läkarföreningen skickat in. Där ligger ett vitesföreläggande om 350 000 kronor mot kliniken. Nästa vecka kommer Arbetsmijöverket att genomföra en inspektion på sjukhuset i detta ärende. Inspektionen blir på distans med anledning av den pågående pandemin.

Hör mer om vad Vårdförbundet tycker om frågan i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.