Centerpartisten Jörgen Larsson är besviken över att en elektrifiering av Meråkerbanan dröjer Foto: NRK/SVT

Elektrifiering av Meråkerbanan dröjer

Uppdaterad
Publicerad

En elektrifiering av Meråkerbanan mellan Trondheim och svenska gränsen kommer att dröja ytterligare. Beskedet från den norska regeringen igår är en besvikelse på båda sidor gränsen.

I sju år har planeringen av en elektrifiering av Meråkerbanan och Trönderbanan i Norge hållit på. Förra året lovade den norska regeringen 3,6 miljarder norska kronor till arbetet. Besvikelsen var därför stor igår, när beskedet från regeringen var ytterligare planering istället för en igångsättning.

– Det är väl bra att det blir pengar till fortsatt utredning, säger Jörgen Larsson (C), vice ordförande i utskottet för infrastruktur inom Region Jämtland Härjedalen.

– Men det hjälper ju inte, Meråkerbanan behöver ju elektrifieras nu, säger han.

Även i Norge är man besviken. Anna Brustad Moe är politisk sakkunnig på NHO, Näringslivets Huvudorganisation i Norge.

– Politiker har lovat elektrifiering, säger hon. Det ligger ju i den nationella transportplanen och nu ligger det in Jernbaneverkets handlingsplan och så kommer det inte besked nu.

– Vi måste föra upp det här på nationell nivå igen, säger Jörgen Larsson (C). Elektrifiering på Meråkerbanan måste bara till.

Läs mer på NRK Tröndelags hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Meråkerbanan

Mer i ämnet